„Един полицай ни отклони, каза: Не може да минете, защото има демонстрация. Имаше полицейска кола, която беше пред нас и ни съдейства по пътя, като караше пред нас", съобщи пред БНТ един от лекарите, отишъл на мястото на катастрофата на столичния булевард преди дни.

По думите му това е забавило линейката с 5 – 6 минути, защото е минала по заобиколен маршрут. Това е била третата линейка, която е откарала в болница „Света Анна" третата жена – майката на 6 – годишното момиченце. Макар и със сериозни травми обаче тя е била контактна и по думите на лекаря в случая 2 – 3 минути не са били от значение.

Той обясни, че линейката е тръгнала от Спешния център при Сточна гара по бул. „Левски" и е искала да завие на Софийския университет наляво в посока Цариградско шосе. При подаване на мигача обаче полицаят им е казал, че не могат да минат и затова колата е продължила и е минала през бул. „Драган Цанков" към Телевизионната кула, „Алея Яворов" - до Цариградско шосе.

На практика това е закъснение, защото е обиколен маршрут, но е преди 20-ата минута, колкото е нормативът", каза директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

По думите му – до смъртта на една от пострадалите при инцидента се е стигнало, тъй като жената е била докарана в клинична смърт и тежестта на травмата е била несъвместима с живота на пострадалата.

На въпрос как се преценява в коя болница да бъдат закарани пострадалите, д-р Гелев обясни, че това става по преценка на самия лекар на място:
Правилото е това да е най-близката болница до мястото на инцидента, която обаче има готовност да окаже съответната медицинска помощ”.

Днес стана ясно още, че пострадалото 6-годишно дете остава в критично състояние, но има леко подобрение. Майка му също е в стабилно състояние, уточниха лекари пред "Фокус".

Прокуратурата разпространи съобщение, че линейка се е забавила с 12 минути, „защото не е била пропусната от протестиращите да се движи по бул. „Цариградско шосе" и се е наложило да използва обиколен маршрут". Прокуратурата изиска обяснение от общината и СДВР.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви в петък, че линейките не са закъснели за катастрофата на бул. ”Цариградско шосе”. Протестиращите са направили коридор за линейките, каза тя.

Очевидец за катастрофата

Един от хората, които са видели трагедията на Цариградско шосе- Галин Стоянов, разказа днес пред БНТ:

"Видях всички хора да хвърчат във въздуха, аз бях зад самата спирка. Изплаших се първоначално и побягнах. В един момент реших да се обадя на Бърза помощ и това стана точно в 20,23 часа, пазя записа в телефона си. Докато говорих по телефона, трябваше да давам данни за пострадалите".

Катастрофата стана на 10 юли, вечерта. 12 души бяха ранени, а млада жена почина в болницата, след като такси се вряза на спирка на бул. "Цариградско шосе".

Вижте снимки от катастрофата