Катарският премиер пристигна у нас на двудневно посещение.

Най-малко три екипа специалисти от Катар ще бъдат изпратени в България, за да разговарят за проекти в областта на здравеопазването, селското стопанство, недвижимите имоти и др., предаде "Фокус". В рамките на месец ще бъде разработен график за работата по осъществяване на двустранни проекти.

Катарският премиер благодари за сърдечното посрещане.
"Това посещение идва след вашето успешно посещение в Държавата Катар, когато изминахме успешни стъпки в нашето сътрудничество", се обърна той към българския си колега Бойко Борисов (в България обаче то стана известно най-вече с проваления бизнес форум, след който министър Трайчо Трайков бе принуден да подаде оставка - б.р.).

Катарският премиер заяви още, че в лицето на българския си колега вижда "сериозен човек, който работи оперативно". Гостът дори се "оплака" от българския премиер, който, по думите му, не ги е оставил на мира откакто са пристигнали. "Това е човек, който знае какво иска и точно това ми харесва", каза Ал Тани и допълни, че се надява в Катар да има много желаещи инвеститори и че тези проекти ще стартират още тази година.

"Хубаво е да имаш петрол, хубаво е да имаш газ, но когато няма какво да се яде – те не са нужни. България има тези изключителни ресурси", заяви пък Борисов.и посочи, че не знае колко инвеститори са сложили по 200 млн. долара депозит в БНБ за „добър ден” като доказателство за сериозно отношение.

Той съобщи, че България и Катар ще правят смесени предприятия за производство на мед и в областта на овцевъдството. По думите му, някои от българските фирми са започнали да подписват договори и реално да изнасят продукция. Борисов заяви, че овцевъдството е гарантиран пазар – колкото агнета се произведат, ще намерят реализация. Той обаче каза, че преди сме произвеждали около 8 млн. агнета, а сега – десет пъти по-малко.

"Целият арабски свят познава българското агнешко, познава българското телешко, познава българското пилешко. Българското месо, мляко, сирене са с изключително добро реноме. В Европа кризата по никакъв начин не е отминала, всички държави се борят за инвестиции, всеки гледа да оправи първо себе си. За съжаление, в нашия регион 10 години имаше война в една от нашите съседки, сега финансовата криза и проблемите, които има, също се отразяват на целия регион", каза още Борисов.

"Изключително сме впечатлени всички от работата на авангарда на премиера на Катар – в продължение на три седмици над 40 експерти от всички области, за които говорим днес, бяха в България, а днес той наложи график за следващия един месец – кои следващи да дойдат, за да им доизчистят детайлите на това, което е направено досега", добави премиерът.

Той съобщи, че гостът от Катар е обещал да спонсорира женския тенис турнир с 350 000 евро.
Борисов отбеляза също, че е поканил своя гост да инвестира в изграждането на болница еталон, в която да се лекуват и хора от арабския свят.
Водени са и разговори за съвместно ползване на резиденция Бояна срещу средства за обновяването й.

След пресконференцията стана ясно още, че катарското държавно дружество „Катара хоспиталити“ ще проучва възможностите за инвестиции в българския туризъм.

В резиденция „Евксиноград” във Варна в петък ще се проведе тристранна среща между премиерите на България, Катар и Турция, съобщиха от правителствената информационна служба. На 18 май във Варна пристига министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган.