Според магистратите има достатъчно доказателства, че чужденецът е извършил деянията, за които е обвиняем.

В съдебната зала той заяви, че е бил пиян и не помни нищо от случилото се, но се срамува.

"Няма да се укрия, моля ви не ме пращайте в затвора. Не мога да спя, не мога да ям. Извинете ме за моето поведение", каза просълзен Сундберг, който обясни, че дошъл в България, за да лекува на слънце псориазиса си, цитира го "24 часа".

Адвокатът му изтъкна, че той има чисто съдебно минало и е съдействал на разследващите.

Прокуратурата обаче настоя, че шведът не е имал никакъв личен мотив за удара и това е проява на грубо неуважение към обществото, заради което заслужава постоянен арест.

Решението на съда се забави, защото нямаше лицензиран преводач.

Срещу него е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което законът предвижда до 3 години затвор.
Адвокатът на пострадалата - 65-годишната Деяна Петкова от София, обаче най-вероятно ще оспорва направената медицинска експертиза с искане травмата да бъде определена като тежка (вижте снимка в галерията).

След инцидента на 3-ти юни вечерта в хотел “Марвел“, където Сундберг отседнал с брат си, той беше задържан за кратко и освободен. След като обаче за случая се разшумя и беше пуснат запис от охранителна камера, запечатал бруталния удар, проснал жената в безсъзнание на пода, прокуратурата нареди повторния му арест.

Днес в съда шведът беше посрещнат от възмутени граждани.

“Ще протестираме ако чужденецът бъде освободен. Организираме се в социалните мрежи, хиляди сме“, каза Владимир Павлов от Бургас.

Чужденецът е със средно образование, общ работник във фабрика за млечни продукти в шведската провинция. Заедно с брат си пиели постоянно още от самолета, после в таксито до хотела и се държали агресивно.

Пострадалата жена е с висше икономическо образование, но изкарва парите си като камериерка, заедно с една от дъщерите си. Петкова каза, че не е получила извинение от туриста.

"Онзи швед беше голям, охранен, изрита ме като футболна топка. Паднах, загубила съм съзнание, не помня нищо", разказа тя.

Междувременно покрай случая се разрази скандал, след като председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви, че не трябва да се шуми много, за да не си навлечем бойкот от скандинавските туристи.

Думите му, прозвучали в контраст с тези на министъра на туризма Ангелина Ангелкова, че очаква възмездие за камериерката, предизвикаха остри коментари.

Пиар специалистът Любомир Аламанов написа във "Фейсбук":

"Вие сте срам, г-н Рагин! Срам за бизнеса, срам за България, срам за човечеството. Не може да поставяте парите над човека. Има едни граници, които не може да се преминават. Вас не ви ритат, нали? Стоите си кабинета и карате другите да стискат зъби. За да прибирате милиони. Оставка за Рагин, бойкот на мутрите!".

Бизнесменът и хотелиер Стефан Шарлопов пък изригна:

"Пълно безумие е това. Някакъв гамен от Швеция ще я рита в главата. Това, ако беше в моя хотел, преди да го предам на полицията, с този човек щяхме да си поговорим по мъжки. Стойте си в, Швеция бе, да ви изгният костите!".

Рагин се оправда, че не защитавал побойника, а бил против бойкота среща шведите, за да не загуби туризмът ни. След като лично министърът на туризма Ангелина Ангелкова го призова да се извини и да се оттегли, той заяви, че с  радост ще си подаде оставката и ще си гледа бизнеса, но бил оклеветен от медиите. Извинение не последва.