Решението е взето по предложене на 7 от членовете на ВСС, с 20 гласа „за”, 1 ”против” и 2 ”въздържал се”, съобщиха от пресцентъра на съвета.

Причината е изявление на зам.–главния прокурор Ася Петрова пред в. "Труд" на 2 декември 2013 г., в което разказва за натиск върху нея по делото „Килърите” от страна на Ситнилски, в качеството му на тогавашен зам.-главен прокурор.

"В деня на задържането на Георги Вълев (един от подсъдимите - б.р.), ми се обади Камен Ситнилски, който на висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е "разрешил" да разпореждам задържане и защо не съм го уведомила. Каза ми, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем", заявява тогава Петрова.

По този повод комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” във ВСС се самосезира, направи проверка и установи, че има достатъчно данни, че Камен Ситнилски е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, уточниха от съвета.
Според кадровиците с действията си той е накърнил престижа на съдебната власт.

В края на януари Ситнилски заяви пред "Правен свят", че си е изпуснал нервите в разговора с Петрова, но конкретният повод не били действията й по делото "Килърите", а друго разследване, след което се извинил.

В същото време, още утре предстои ВСС да гласува дали да уволни дисциплинарно Ситнилски по първото дисциплинарно производство срещу него, заради което бе отстранен за 6 месеца. То започна, след като изтекоха стенограми на негови разговори с двама прокурори, които оставят съмнения за лобизъм при избора му във ВСС.

Тричленният дисциплинарен състав вече е готов с решението си - предлага уволнение за Ситнилски.

Междувремнено той е внесъл искане за отвод на 10 от членовете на съвета, защото са били ангажирани с дисциплинарното производство.

По закон, за да бъде освободен, са нужни 17 гласа "за" от общо 25 членове.