Това се казва в репортаж на телевизия "Евронюз" от българо-турската граница, цитиран от БТА.

София мобилизира ресурси за засилване на контрола по границата си с Турция и по данни на българските власти броят на мигрантите, които са я пресекли, е намалял с над 80 процента от 2015 г.
Въпреки това Европейският съюз не допуска България и съседна Румъния в Шенген заради неизпълнение на някои критерии в областта на върховенството на закона, посочва "Евронюз".

"Отношенията между българските гранични власти и турските гранични власти са отлични", заявява в интервю за телевизията Деян Моллов, регионален началник на граничната полиция.

"Въпросът с миграцията не ни тревожи в момента", казва кметът социалист на намиращото се до границата село Лесово, Димитър Бившев.

Хората в селото още си спомнят вълните от мигранти отпреди три години. Сред тях има и британски емигранти, които изглеждат доволни от сегашното положение. "Тук се чувствам в безопасност, защото не отваряме границите за всеки, чувствам се в безопасност", заявява Джанет пред камерата на "Евронюз".

Миграцията остава голям проблем за ЕС и България възнамерява да покаже на Брюксел, че прави всичко възможно да помогне с облекчаването на напрежението, посочва в заключение телевизията.

Агенция Ройтерс отбелязва, че България ще демонстрира лоялност към брюкселските знаменитости и ще повтори исканията си за членство в Шенген и механизма ERM-2, отварящ пътя към еврозоната.

Докато Румъния стои и чака, България прави конкретни стъпки към присъединяване към еврозоната, пише румънският в. "Адевърул" по повод изявление на българския финансов министър Владислав Горанов, цитирано от Ройтерс и БТА.

Горанов каза, че България ще внесе кандидатурата си за присъединяване към т.нар. "чакалня" на еврозоната (ERM II) до средата на тази година.

"Готови сме да подадем официална молба, макар да не сме убедени, че отговорът ще бъде да", заяви българският финансов министър.

Вашето място е в Европа, вашето място е в Шенген, също така в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос, заяви вчера в София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Комисията е на страната на България и ще остане на страната на България, посочи той.