Собственикът и управител на фирма "Берета трейдинг" Десислав Делев и началникът на производството в базата са обвинени, че при работата с взривни вещества не са взети необходимите мерки за сигурност, предвидени в съответните правилници и наредби.

Силна експлозия избухна на 5 юни м.г. в склад за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг", който се намира между Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха.

Прокурор Божидаров допълни, че други трима работници са получили средни телесни повреди и са нанесени сериозни материални щети в размер на десетки милиона лева. Повече от 200 са физическите и около 30 са юридическите лица, на които са нанесени различни материални щети. По първоначални данни те възлизат на приблизително 65 милиона лева.

Според окръжния прокурор на Ямбол Георги Ханджиев, наблюдаващ делото, фирмата е утилизирала боеприпасите, вместо да ги унищожава, какъвто е бил договорът й с Министерството на отбраната. Освен това количеството взривни вещества, които са се намирали в складовете, многократно е превишавало нормите за съхранение на боеприпаси. Това, според обвинението, е довело до експлозиите и в съседните помещения.

В близко време окръжната прокуратура ще се произнесе по същество и ще бъде изготвен обвинителен акт, уточни окръжният прокурор.