За целта държавният глава вече е минал на авиолекарска комисия във ВМА. Румен Радев е показал идеални физически параметри, които са изненадали дори комисията, пише Епицентър.бг.

Кръвното на българския президент е с перфектните показатели 120/80, а пулсът му е 47, съобщи източник от ВМА, където се съхранява здравното досие на топпилота.

Изненадващият пулс 47 на Радев означава мощно сърце, което е обичайно при колоездачи и маратонци - те имат нисък пулс и затова понасят големи физически натоварвания.

„Рафал“ е многоцелеви изтребител от последното поколение на френския самолетостроителен концерн "Дасо". Това ще бъде първи полет на Радев на "Рафал". Поканата за авиоизпълнението дошла лично от президента Макрон.

Това ще е втори полет на Радев на военен самолет, откакто е президент. През лятото той летя на американски изтребител Ф-15С по време на съвместно учение между САЩ и България у нас.

Тогава поканата за полета дойде от американския посланик Ерик Рубин и шефа на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

Румен Радев е първият и единствен засега български пилот, който е успял да направи с МиГ-29 прочутата фигура от висшия пилотаж „кобрата на Пугачов”. Наименованието идва от агресивната изправена поза, която хищната змия заема секунди преди да атакува и да нападне жертвата си.