Това съобщи днес говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Генадий Гудков е тясно свързан с антиправителствените протести в Русия през последните няколко месеца. В края на юни той окачестви като политически мотивирана започнатата от Следствения комитет на Русия предварителна проверка за извършено от него предполагаемо пране на пари в България по сигнал на българина Зартов, който излежава присъда в български затвор.

Депутатът от руската Държавна дума и заместник-председател на опозиционната партия "Справедлива Русия" нарече "лъжа и клевета" претенциите на руския Следствен комитет към него, съобщи ИТАР-ТАСС. 

Гудков заяви пред ИТАР-ТАСС, че се е запознал подробно с изявлението на Маркин и според него по много пунктове то противоречи на руското законодателство. "Излиза, че следователите просто не познават законите. На депутатите от Държавната дума , както и на вицепремиерите и министрите, не е забранено да притежават дялове в компании и техни акции", каза политикът.

По думите на Маркин обаче в действията на депутата има признаци на престъпление по член 289 от Наказателния кодекс на Русия (за незаконно участие в предприемаческа дейност). Говорителят на Следствения комитет отбеляза, че наличието или отсъствието на престъпление предстои да бъде проверено по следствен път.

Според Маркин досегашната проверка е открила данни (потвърдени и от данъчни служби) за незаконно участие на депутата от партията "Справедлива Русия" в руски търговски организации, както и в компаниите "Инглиш вилидж", регистрирана в България, и "Бизнес консълтанс лимитид", регистрирана в офшорната зона Гибралтар.

"Забележително е това, че Гудков е участвал в незаконна предприемаческа дейност на територията на България, когато не само е бил депутат от Държавната дума, но и координатор от руска страна на междупарламентарното сътрудничество с Република България", добави Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

**През март 2011 г. предприемачът Ивайло Зартов бе осъден от Бургаския окръжен съд на 13 години затвор за присвояване и безстопанственост. Няколко месеца по-късно апелативните магистрати в морския град отмениха присъдата и върнаха делото. 
През декември обаче Окръжният съд отново постанови ефективна присъда от 12 години за Зартов, който според прокуратурата е присвоил над 3 милиона лева от българско-руското дружество "Инглиш Вилидж". Те били отредени за строителството на вилно селище край Бургас, което така и не бе построено.