Така втори път за три дни Белият дом се опитва да внесе яснота в случая, който внася напрежение и объркване в бездруго разгорещената предизборна кампания.

Кандидатът на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп незабавно вкара впечатляващата авиопратка в своя предизборен арсенал.

Полемиката се разрази след публикация на "Уолстрийт джърнъл". Той съобщи по-рано, че администрацията на Обама през януари тайно е изпратила в Иран самолет с огромна сума в брой – евро, швейцарски франкове и други валути на обща равностойност 400 милиона долара в брой.

Това се е случило след освобождаването на петима американци от ирански затвор.

"Не плащаме откуп за заложници", подчерта вчера Обама. Той добави, че сумата е била за уреждане на стар търговски спор между двете страни в рамките на международното споразумение за иранската ядрена програма.

САЩ обявиха за това плащане преди няколко месеца, през януари, и това не бе тайна, каза още Обама според ТАСС.

Ройтерс цитира друга част от обяснението на президента:

"Причината да дадем пари в брой е именно защото сме толкова стриктни в поддържането на санкциите и нямаме банкови отношения с Иран. Изобщо не разбирам как това е станало новина, само защото става дума за пари в брой, а не чек или банков превод."

Малко по-рано и държавният секретар Джон Кери увери, че "САЩ не плащат откупи".

"Ние върнахме на Иран пари, които бяха негови", заяви той на пресконференция в Буенос Айрес.

Плащането е било част от отдавнашни ирански претенции пред международния съд в Хага според Кери.

Същото обяснение даде в сряда и говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Неговият колега от Държавния департамент Джон Кърби подчерта, че 400-те милиона долара нямат нищо общо с освобождаването на задържаните в Иран американци.

"Не само преговорите (по единия и другия проблем) бяха отделни, но и бяха водени от различни екипи от всяка страна", каза Кърби, цитиран от Би Би Си.

Но Доналд Тръмп вече беше казал своето:

"Нашият некомпетентен държавен секретар, Хилъри Клинтън (б.р. през 2009 – 2013), беше тази, която започна преговорите за даване на 400 милиона долара, в кеш, на Иран. Скандал!"

Но Тръмп mfсмекчи днес тона, признавайки, че е сгрешил с изказването си, че е видял на видеоклип как американски самолет доставя в Иран откуп в размер на 400 милиона долара.*

Председателят на Републиканската партия Райнс Прибус категорично заяви:

"Външната политика на Обама-Клинтън не само означава сключването на опасна ядрена сделка с номер 1 сред държавите спонсори на тероризма, тя означава също да им се прати таен откуп с карго самолети, пълни с кеш".

Администрацията на Обама в двата му мандата смята за един от своите най-големи външнополитически успехи международното споразумение за ядрената програма на Иран, довело и до постепенно вдигане на санкциите против тази страна. Десницата е категорично против тази сделка, а Тръмп обещава да я развали, ако стане президент.

Втората атака на републиканците е свързана с редовно декларираната от САЩ позиция, че с терористи, взели заложници, не се преговаря. Вашингтон неведнъж е критикувал и поучавал държавите (вероятно повечето по света), които са склонни да плащат откупи за свои отвлечени или пленени граждани.

Спорът "плащане за Иран" се вплете в предизборните дебати, в които Обама участва в степен, безпрецедентна за действащ президент.

Задочната размяна на реплики между него и Тръмп е на път да стане всекидневна, например по въпроса ще бъдат ли фалшифицирани изборите на 8 ноември т.г., или кой от двамата кандидати за Белия дом изобщо е годен или негоден да бъде президент на САЩ.

* Тръмп дава заден ход

"Самолетът, който видях по телевизията, бе самолетът, превозващ заложниците към Женева, а не този, пренасящ 400 милиона долара към Иран", написа днес в профила си в "Туитър" Тръмп, който рядко си признава за допуснати грешки, отбеляза АФП.

Милиардерът даде заден ход в края на тежка за него седмица, в която бе подложен на критики, след като влезе в конфликт с родителите на загинал в Ирак американски войник и се подразни от ревящо бебе на своя предизборна проява, като нареди то да бъде изведено от залата.