A.I. с трета победа срещу човек в играта Го

stat
00:13  |  12 март 2016 | | / Редактор Стоян Гогов / обновено преди 211 минути
Изкуственият интелект на Google победи човек - на играта Го
Сн.: YouTube

Изкуственият интелект AlphaGo победа за трети път човек в играта Го.
Програмата AlphaGo вече е с трета поредна победа в серията от пет партии в Сеул срещу Ли Се Дол, който е световен шампион от десет години, съобщава БГНЕС.

Макар в началото Ли да бе уверен в крайната си победа на турнира срещу машината, сега вече се бори, за да избегне съкрушително поражение в двете последни партии, насрочени за неделя и вторник, предава АФП.

Може да се каже, че с днешния си успех изкуственият интелект победи човека... поне на Го.

Разработчиците на програмата за изкуствен интелект от филиала на Google - DeepMind, сравняват играта Го с Еверест на изкуствения интелект.

Компютър победи световния шампион по шах през 1997 година, но Го се счита за по-сложна игра.

В четвъртък вестник Korea Times писа, че в Корея са започнали да наричат AlphaGo “майстор Изкуствен интелект”, предава BBC News, цитирана от Фокус.

Играта Го е измислена в Китай преди повече от 3000 години.

Използвайки черни и бели камъни върху квадратна решетка от линии, играчите печелят точки, като заобиколят фигурите на опонента си със своите.

Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчите могат да направят избор измежду 200 хода, докато в шаха възможностите са около 20.

Според екипа на DeepMind в Го има повече възможни ходове от атомите във Вселената.

Изследователският процес не е базиран на груба сила, а на нещо близко до (човешкото) въображение. В играта на Го ние се нуждаем от този невероятно сложен интуитивен механизъм, на който ние преди смятахме, че е способен само човешкият мозък“, каза Дейвид Силвър от DeepMind, водещ автор на изследването.

AlphaGo използва две неутрални мрежи, които работят паралелно и си взаимодействат.

Първата „мрежа на оценяването“ прави преценка на позициите на черните и бели пулове, с които се играе Го. Втората „мрежа на съобразителността“ избира ходовете си, на базата на продължително изучаване на предишните ходове на човека и програмираните в нея прости ходове.

AlphaGo показва завидни резултати и срещу други програми за игра на Го като печели всички без една от общо 500 игри.Изкуствен интелект е наистина добър на видеоигри >> >> >>

Последно в Технологии

текуща: 610.10    промяна: -0.25 SOFIX
текуща: 158.92    промяна: -1.14 BG40
текуща: 51.92    промяна: 1.03 Петрол