Водачът е управлявал автомобил "Ауди А6" с шуменска регистрация и е преминал през февруари м.г. покрай камерата на 7-мия километър край Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

През юни е засечен и водач на лек автомобил "Хонда" с разградска регистрация, който преминал през участъка със 157 км/ час. За нарушението му е съставена глоба с фиш на стойност 750 лева.

Третото най-голямо нарушение на скоростта в района е извършено от водач на лек автомобил "Мерцедес" със софийска регистрация, който преминал със 142 км/час покрай стационарната камера, за което на шофьора е издаден електронен фиш с глоба на стойност 600 лева.

През 2015 година водачите, нарушили позволената за преминаване скорост с над 50 км/час са 40. На девет от тях са съставени актове, а на 31 са наложени глоби с фиш от 350 лв. до 1100 лв.

Служителите на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР в Шумен са установили през декември 2314 нарушения в областта; най-много са за превишена скорост - 531.

В началото на октомври м.г. бяха представени предложенията за промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата.

Според тях, двойно увеличение ще има на санкциите за шофиране с превишена скорост. Наказанията ще са в три групи - над 30 км/час, между 40 и 50 км/час над допустимото и над 50 км/час над допустимата скорост.

Всеки, който шофира автомобил с 60 км/час над допустимото ще се наказва със затвор от една до три години. Въвежда се обаче ограничение с 50 процента за всеки, който плати глобата си в срок от две седмици. Неплащането на глоби също ще се санкционира със сваляне на номерата на автомобили.

Автомобили няма да се конфискуват, дори в случаите, в които някой кара с алкохол в кръвта над 1,2 промила или ако продължава да кара без книжка след като е санкциониран за това. В този случай колата ще се спира за движение за една година.