Документът допълва и разширява Стратегията за национална сигурност на в частта й за финансова и икономическа сигурност, предаде БГНЕС.

Новата стратегията разглежда противодействието срещу изпирането на пари като основно направление, а понякога и единствено възможен механизъм за борба с тежката организирана престъпност и корупцията. Затова и целта, която си поставя, е да бъде предотвратено навлизането на средства, придобити от престъпна дейност, в официалния икономически и финансов оборот в страната, както и използването им отново за продължаване и разширяване на престъпната дейност в нови сфери.

Част от мерките, които ще бъдат предприети, е създаването на фонд с част от средствата, отнети в резултат на осъдителните присъди за изпиране на пари или финансиране на тероризъм. Чрез него ще се подпомагат жертвите на трафик на хора и наркотици, разследванията на подобни престъпления и превантивната дейност, ще се укрепва административният капацитет на ангажираните с проблема институции.
Предвижда се формирането на междуведомствен съвет за координация, който ще осъществява цялостен мониторинг и прилагане на стратегията. 

В същото време кабинетът осигури 555 000 лв. за издръжка на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на висши чиновници. Така ще бъдат обезпечени разходите за начало на дейността й сформирането на нейната администрация. Ще бъдат извършени и ремонти на работните помещения и други неотложни капиталови разходи. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за текущата година.
Численият състав на комисията възлиза на 25 щатни бройки, като от тях 20 са служители в администрацията.