Това съобщи на пресконференция председателят на АБКК Максим Генчев, който ще бъде сценарист и режисьор на филма, предаде БТА. Той увери, че средствата ще бъдат използвани прозрачно, а част от приходите на филма ще бъдат дарени за възстановяване на български паметници на културата.

"Амбицията ни е да направим висококачествено произведение за световния филмов пазар, да минем границите на България", заяви Генчев.

Името на актьора, който ще изиграе Левски, ще стане известно на 14 ноември, когато е кастингът за актьорския състав на филма.
Сюжетът ще проследява събитията от 1841 г. до 1873 г. и няма да включва сцена с обесването на Апостола, което, по думите на Генчев, е "един от най-тъжните моменти в историята ни".

Снимките ще са четирите сезона и ще започнат още от тази зима. Режисьорът изрази надежда филмът да бъде готов до края на 2013 г.
"Целта на проекта е животът на Левски да бъде разказан на съвременен език така, че младите хора да могат да преоткрият един от най-светлите образи в историята ни", каза още Генчев.
По думите му във филма ще се говори на турски, сръбски и гръцки, а на всеки 2 минути и половина ще има събитие, което променя посоката на действие и държи зрителите в напрежение.

Кметът на Карлово и лидер на СДС Емил Кабаиванов обяви, че не само ще отдели средства от бюджета на общината за снимките на филма, но заедно със служителите в администрацията ще участва в кампанията с лични средства.
Той отбеляза, че ще настоява за среща с министъра на културата Вежди Рашидов и с премиера Бойко Борисов, за да ги убеди, че и държавата трябва да участва във финансирането на художествени проекти, посветени на български национални герои.

Номерът на сметката в банка ЦКБ АД, по която всички желаещи могат да преведат своите дарения, е:
IBAN: BG94CECB979010C9817501
BIC:CECBBGSF
Дарения могат да се направят и чрез изпращане на SMS с текст DMS KINO на номер 17 777 за всички мобилни оператори на стойност 1 лев (без ДДС).

"Бунтът на робите" е първият звуков български филм и филм за Левски, който обаче е цензуриран. Филмът е на Васил Гендов, който изиграва и ролята. Премиерата е била на 2 октомври 1933 г. в „Модерен театър”.
През 1969 г. Вили Цанков започва снимките на сериала “Демонът на империята”. Джингиби (Васил Левски) се играе от Илия Добрев.
Антоний Генов влиза в образа в постановката “Тайната вечеря на дякона Левски” от Стефан Цанев.
През 1978 г. Илия Караиванов играе в пиесата “Левски” на Васил Мирчовски.
През 2005 г. режисьорът Димитър Шарков прави телевизионна адаптация на “Тайната вечеря на дякона Левски” от Стефан Цанев. Левски се играе от Даниел Цочев.