Той написа, че репутацията на агенцията е станала "на пух и прах - най-лошата в Историята!" и увери: "ние ще я направим отново страхотна", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Така президентът отвърна на съобщения, че ветеран от ФБР - агент на контраразузнаването - е бил отстранен от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ руска намеса в американските избори, заради критични към Тръмп есемеси.

Тръмп написа, че отстраненият агент бил "Безнравствен (не, много непочтен?)". Президентът намекна също, че агенцията се нуждае от драстична промяна под ръководството на новия директор Кристофър Рей.

Агентът работел по разследването за използван от Хилари Клинтън частен имейл за служебни цели, докато тя беше държавен секретар.

Предистория

Робърт Мълър, който ръководи разследването за предполагаема намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г., е отстранил от екипа си високопоставен агент на ФБР, уличен че разменял със своя колега текстови съобщения, критични за президента Доналд Тръмп, съобщиха "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

Според вестниците става дума за Питър Стшок, заместник-началник на отдела по контраразузнаване във ФБР.

През лятото той е бил преназначен в отдела за човешки ресурси на агенцията, след като генералният инспектор към министерството на правосъдието започнал да проучва въпросните есемеси, твърдят няколко неназовани източника на "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

Стшок играеше ключова роля в разследването на ФБР през миналата година срещу Хилари Клинтън по подозрения, че тя е използвала личната си електронна поща, докато е била държавен секретар.

Именно тогава Стшок си разменял с колега от ФБР текстови съобщения, пренебрежителни за кандидата на републиканците Тръмп и благосклонни към кандидатката на демократите Клинтън.