За случая с ексурзията за над 5000 лв. стана ясно след взривовете край "Петолъчката". Прокуратурата вече разследва за подкуп служителката.

Синът на Шиякова - Георги, е бил във фирма, която е кандидатствала при спускани от министерството обществени поръчки и е участвал в сертифицирането на полигона в Змейово, разкри БНТ. 
Той е бил в дружеството "Джи Си ЕС България", когато е сертифицирало полигона "Змейово" за системата за наблюдение на околната среда. Тепърва ще се провeява дали и в този случай не е имало конфликт на интереси.

"Следях, дотолкова доколкото, след като одиторският екип си свърши работата и препоръките им са положителни, аз трябваше да взема решение за сертификация. Полигонът "Змейово" още по-малко има общо с майка ми", каза синът на Шиякова пред БНТ. 
"Този ваучер не е подарък, не е платен. От родителите ми е платен. Не е подарък, разбира се", изтъкна още той по повод екскурзията на майка му до Бали.

Според разследване на ТВ7 бащата на служител в ДАНС, който отговаря за работата на МО, е платил почивката. Бащата бил служител на "Берета трейдинг".

Сагата с екскурзията на Шиякова датира от преди близо 4 години. През 2008 г.  е сключен договорът за утилизация на боеприпаси между МО и "Берета Трейдинг". Договорът на стойност 3,5 милиона лева е подготвен е именно от Хени Шиякова като водещ експерт. Година по-късно тя вече има ваучер за почивката в Бали в размер на 6700 лева. В този момент Шиякова контролира изпълнението на договора.

"Срещу Шиякова, която не е уволнена, се води разследване от много време. Не е взет обаче допускът й до класифицирана информация", съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев пред ТВ7.
Радев каза още, че след екскурзията фирмата е спечелила нова обществена поръчка. По БНР зам.-министърът уточни, че случаят се разследва.

Половината от почивката на стойност 6700 лева е платена с фактура на „Берета Трейдинг” през януари 2009 г., а останалото доплаща служителката, сочат данните на военна полиция, която разследва случая през 2010 година.
Информацията за ползване на ваучера беше добита по оперативен път,” каза полк. Борислав Сертов пред бТВ. По думите му  след като била подложена на детектор на лъжата станало ясно, че служителката е използвала положението си, за да си набави облага, която не й се полага. „Докладвахме на Военнокържна прокуратура, която образува досъдебно производство през април 2011 година”, допълни Сертов.

"Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.", каза вчера министър Аню Ангелов.

От комисията, която следи за конфликт на интереси, са убедени, че Хени Шиякова има сериозна вина.
"Сбъркала е, че когато е работила по този договор с "Берета", тя е била длъжна да не полувача подаръци, за да не се компрометира въобще този договор. Трябва да кажем, че не е важно дали тя е отишла до там и се е върнала, а че е получила пари. Тя каза, че тези пари са възстановени на дружеството впоследствие. Аз и моите колеги сме юристи и работим само с доказателства. Дори и да ги беше върнала, това не обекчава положението",  каза пред БНТ Филип Златанов - председател на Комисията за конфликт на интереси.