Разследването срещу руския газов гигант е от повече от две години, обявените днес резултати от него са предварителни.

Според комисията, "Газпром" нарушава антитръстовите правила на ЕС чрез стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари, например като ограничава възможността на своите клиенти да препродават закупения газ през граница, предаде БТА. Това може да е позволило на руската компания да налага несправедливи цени в страни от ЕС.

"Газпром" е господстващият доставчик на природен газ във всички държави от Централна и Източна Европа с пазарен дял над 50 на сто в повечето от тях, а в някои страни дори до 100 на сто.

Освен това е възможно "Газпром" да е злоупотребил с господстващото си пазарно положение като е поставял доставките на газ в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктурата за пренос на газ.

Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че е възможно "Газпром" да е създал изкуствени пречки, възпрепятстващи свободния поток на газ от някои страни от Централна и Източна Европа към други.

"Ако опасенията ни се потвърдят, "Газпром" ще трябва да понесе правните последици от своето поведение", обясни Вестегер.

Разследването

Предварителното мнение на комисията е, че руската газова компания възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в осем страни от ЕС (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия).

"Газпром" прилага цялостна стратегия на злоупотреба в тези пазари на доставка на газ - налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка с търговци на едро и някои промишлени клиенти в горепосочените страни.
Тези ограничения включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение).

Според ЕК "Газпром" използва и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ, като задължава търговците на едро да получават съгласието на компанията, за да изнесат газ, и отказва при определени обстоятелства да променя мястото, където трябва да се достави газа.

Комисията е на мнение, че тези мерки пречат на свободната търговия с газ в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени на газа и позволяват на "Газпром" да провежда несправедлива ценова политика в пет страни от ЕС (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), като налага цени на търговците на едро, които са значително по-високи в сравнение с разходите на "Газпром" или с референтни цени.

Тези несправедливи цени се дължат отчасти на ценообразуващите формули на "Газпром", по които цените на газа в договорите за доставка се индексират по цените на кошница от петролни продукти и които неоправдано облагодетелстват "Газпром" от неговите клиенти.

Според комисията е възможно "Газпром" да използва своето господстващо пазарно положение като поставя доставките на газ за България и Полша в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ.

Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от "Газпром", или от съгласието "Газпром" да засили своя контрол върху даден газопровод.

Руската компания има 12 седмици, за да отговори на изложението на възраженията. Тя може да поиска и устно изслушване.

"Газпром": Това са необосновани претенции

„Газпром“ смята за необосновани претенциите, предявени от Европейската комисия.

"Приетото от ЕК "изложение на възраженията“ е само един от етапите на провежданото разследване и не означава признаване на „Газпром“ за виновен за каквото и да е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС. „Газпром“ стриктно се придържа към всички норми на международното и национално законодателство в страните, в които „Газпром“ работи“, се казва в изявлението на руската енергийна компания, цитирано от РИА Новости и "Фокус".