В понеделник туристически автобус с около 40 наши сънародници се преобърна недалеч от курортния град Марса Алам. 20 души бяха ранени, а петима в по-тежко състояние бяха настанени в местна болница. 

Полетът от Кайро пристигна почти с час закъснение на Летище София. Докато чакаха посрещачите не скриваха вълнението си. От  думите им стана ясно, че, след инцидента, нашите туристи по-скоро са се опитали да успокоят близките си.

“Беше наистина много притеснена. Шофьорът е карал с нормална скорост, като другите автобуси. Той е бил последен автобус, с еднаква скорост, просто е имало пясък на едното шосе, което е причинило инцидента и поднасяне на автобуса. Тя е пострадала, единствено натъртвания има и рани по колената, единствено това е“, каза Боряна Илчева, дъщеря на една от пътувалите в  пострадалия автобус, цитирана от БНР.

На прибиране обаче майката не скри сълзите си: “Има гипсирани, има с вързани глави, ще ги видите. В понеделник като отида на лекар ще знам как съм. Сега не мога да ви кажа“.

Според други пътници обаче причината за инцидента е високата скорост. Най-тежко пострадалите пристигат със самолетен полет тази нощ.

Във връзка с катастрофата министърът на туризма Николина Ангелкова каза по-рано по БНР, че туроператорът Абакс е реагирал своевременно и е постъпил коректно, като близките на пострадалите веднага са уведомени. Туроператорът е сигнализирал незабавно застрахователя, така че да се реагира максимално бързо, уточни тя.