Протестиращите на площад "Тахрир" в Кайро настояват военните да създадат граждански президентски съвет, посочва ИТАР-ТАСС.

Преди насочените за понеделник избори въпреки политическия смут, Върховният съвет на Въоръжените сили на Египет избра Ганзури да оглави правителството.
78-годишният Ганзури веч е бил премиер при президента Хосни Мубарак. „Правителствата през последните 60 години имаха много правомощия, дадени им от президента”, каза той в първото си изказване след назначаването си. Самият той е получил „много повече правомощия” от предходния премиер, каза Ганзури, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Но протестиращите на площада отхвърлиха назначаването му, заявявайки че той не е човекът за оглавяване на прехода към демокрация. „Ние не искаме някои, избран от военния съвет, ние искаме цивилен, който е бил с нас на „Тахрир” по време на революцията, някои разполагащ с доверието на хората”, казва протестиращият Омар Абдел Мансур.

Демонстрантите решиха да организират импровизиран референдум направо на площада и да натоварят с пълномощията на властта президентски съвет, в който според тях трябва да влязат потенциалните кандидат-президенти - бившия генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи и бившия член на ислямистката организация "Мюсюлмански братя" Абдул Монейм Абул Фатух, а също професорът по международно право Хусам Иса.

Протестиращите настояват армията да предаде на президентския съвет всички управленски правомощия, включително съставянето на ново правителство, изготвяне на график за изработване и приемане на нова конституция, освобождаване на затворниците, определяне на минимална работна заплата, отдаване почит на загиналите революционери и извършване на чистка в медиите и съдебните власти.

Дните на кръвопролитни сблъсъци между силите за сигурност и демонстрантите оставиха над 40 загинали и вкараха Египет в криза дни преди първите парламентарни избори след отстраняването на Хосни Мубарак през февруари.