В новия орган ще участват 50 представители на политически партии, младежки движения, кандидати за висшите ръководни длъжности, експерти, общественици. Съветът по думите на Муса ще започне дейността си след първия етап на парламентарните избори, които стартират утре. Консултативният съвет ще подпомага правителството и армията до приключването на изборите. След това ще бъде разпуснат, а правомощията му ще бъдат предадени на горната камара на парламента - Шурата.

След оттеглянето на Хосни Мубарак през февруари Висшият военен съвет пое управлението на Египет за преходния период, който ще завърши с президентските избори в средата на следващата година. Но преди седмица в Египет се разгоря нова политическа криза, провокирана от опасения, че армията има намерение да запази властта за себе си и след преходния период и само номинално да предаде властта на гражданско ръководство. На каирския площад "Тахрир" отново бяха издигнати палаткови лагери и отново се появиха хиляди демонстранти. Започналите мирно протести бързо прераснаха в сблъсъци с полицията. От 19 ноември досега в тях са загинали 43-ма души.

В навечерието на утрешните избори шефът на египетския Висш военен съвет обяви, че армията няма да толерира никакъв натиск. Предупреждението беше отправено в разгара на призивите на египетските протестиращи за бързо предаване на властта на цивилно правителство.

Хиляди египтяни обаче не прибират знамената от опасения, че вотът няма да промени статуквото и военните ще останат на власт. Сред демонстрантите няма симпатизанти на Мюсюлманско братство, което се очаква да спечели най-много места в парламента. Проислямистката партия се надява премиерът да бъде излъчен от нейните редове.