Докладът тази година е по-различен, тъй като е за 5-годишен период - от 2007 г. досега. Две от наблюдаваните години са на правителството на Сергей Станишев, другите три - на Бойко Борисов. Затова - когато управляващите настояват докладът да е честен и обективен, те се надяват да е отбелязана разлика между предишния и сегашния кабинет.

Без да има връзка с доклада, тази седмица у нас пристигат петима магистрати от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция. Те трябва да установят по какви причини обвинението се е провалило по 5 дела или защо те се бавят прекомерно. Процесите са по "Софийски имоти", за източване на европари от Марио Николов, за оправдания шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, за осъдените Братя Галеви и невинните братя Маргини. Отсега е почти сигурно, че ЕК ще цитира тези случаи, а по тях не се вижда нещо положително. С други думи - ако докладът е честен и обективен, той ще е и силно критичен към съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията в България.

Точно 12 неразкрити убийства и два знакови опита за покушение, останали с етикета "неизвестен извършител", ще бъдат взети предвид от Еврокомисията в оценката за борбата с престъпността у нас. В списъка е най-старият атентат- убийството на прокурора Николай Колев отпреди 10 години. Извършителят не е ясен, но разследването не е спряно и от 2009 г. се води активно. За последно по него новини се чакат другата седмица, докогато е удължен срокът му.

Още по-незавидна е съдбата на разследванията за убийствата на създателя на "Мултигруп" Илия Павлов (2003 г.), на сочения за бос на контрабандата Иван Тодоров-Доктора (2006 г.), на бившата шефка на столичната митница Шинка Манова (2005 г.). Всички те са спрени, а това на Павлов не е възобновявано от 8 години. Убийството на банкера Емил Кюлев също е в списъка на студените досиета и няма информация, че ще бъде размразено, въпреки изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че се работи по версията Кюлев да е жертва на разкритата банда "Килърите".

Все още никой не знае защо през ноември 2007 г., в навечерието на предишните местни избори, беше убит велинградският бизнесмен Бончо Запрянов. Нито пък кой застреля Емил Дамянов в столичния кв. "Обеля" и касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи в "Люлин" през 2009 г. Спряно е и разследването на свързвания с убийството на Джиджи атентат срещу Кирил Попов. Мъжът беше разстрелян с автоматично оръжие на тиха уличка в кв. "Борово".

Разследването за смъртта на писателя с уклон към престъпния свят Георги Стоев от април е спряно. Това за смъртта на "колегата му" радиоводещ Боби Цанков все още не е последвало неговата съдба и поне пред Брюксел е докладвано като текущо. По случая от първите дни на януари 2010 г. бяха обвинени братята Маргини, но по-малкият Николай изчезна, и за убийството Цанков се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Атентатът срещу бизнесмена Манол Велев и побоят над журналиста Огнян Стефанов също са в графата неразкрити, пише още "Труд", цитиран от БГНЕС.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев, който е на  посещение в Плиска и Велики преслав, коментира, че очаква обективен доклад от Европейската комисия.

Очаквам обективен доклад на ЕК с отчитане на резултати. Лошото е, че няма да има прекратяване на механизма за проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, което показва, че правителството не се справи с тази задача. Това каза пред БНР президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Този механизъм беше създаден преди 5 годни със срок 5 години. 3 години от неговото действие е в мандата на ГЕРБ. Лятото на 2009 г. ние получихме за първи път поощрителен положителен доклад. Още тогава казах, че целта на България трябва да бъде този механизъм да бъде прекратен след изтичането на 5-годишния период. Би трябвало като членове на ЕС за такъв период да се решат проблемите ни, но самият факт, че ще продължи този механизъм, говори за провал на управляващите в тази област, заяви Станишев.

По-рано днес стана ясно, че Агенция Франс прес е публикувала днес материал, в който се коментира, че в Брюксел цари съжаление, че България и Румъния са приети в Европейския съюз твърде прибързано.