В момента здравното заведение е с над милион и половина задължения и запорирани сметки, съобщи БНТ. Персоналът също не е получавал заплати от няколко месеца.

"Проблемът е, че ние преди всичко привършваме с консумативите. И нямаме с какво да работим - да поддържаме рентгена, лабораторията, да закупуваме лекарства и други неща. Така че това е всъщност основния проблем, за да преустановим - да спрем да трупаме дългове", заяви хирургът д-р Петър Дечев.

За сега болницата няма да работи до края на седмицата. Лекарите се надяват дотогава общината да намери нужните средства. Общинският съвет вече е взел решение да се продадат акции на община Девин в един от големите хотели в града и с тези пари да се покрият задълженията на здравното заведение.

"Това е единственият вариант, при условие че мажоритарният собственик се съгласи да изкупи акциите. Това е. Друг вариант няма, защото няма откъде да дойдат парите", заяви председателят на Общинския съвет Карамфил Каров.

За да се задейства спасителния за болницата вариант обаче е необходимо време. А дотогава, ако се разболеят хората от района ще трябва да изминават почти 100 км до най-близката болница в Смолян.