"Вадите много лъжи, но тепърва ще излиза с колко криминални лица сте се срещали. Правораздавателната система ще се занимава с вас", каза вчера от парламентарната трибуна Пеевски по адрес на Цветанов.

"ГЕРБ остро възразява срещу безпрецедентно унизяване на Народното събрание. Депутат си позволи да заплашва народен представител в лицето на Цветан Цветанов. Лицето Делян Пеевски пропадна дотам, че да отправя заплахи под формата на нецензурни думи", заяви Цвета Караянчева от партията.

Според нея нервите на новите управляващи не издържат на напрежението и безпрецедентни заплахи са поредното доказателство колко опасни са тези хора за демокрацията.
Дори лидерът на ДПС Лютви Местан не успял да успокои "питомника си".

ГЕРБ критикува водещите заседанието и питат от страх ли са позволили такова гангстерско поведение.

От партията на Бойко Борисов коментират, че подобно поведение поставя тройната коалиция в сериозно противоречие с европейските ценности, "заплашва катастрофално цялостното развитие на демокрацията" в България.

Те очакват ръководствата на ДПС, БСП и "Атака" да вземат незабавно и категорично отношение.

"Призоваваме българската прокуратура да се разграничи от изявленията на Пеевски, който заплашваше със съдебна саморазправа. Господа прокурори, ще позволите ли печалната слава на един компрометиран следовател, изплувала от скандала с бившия шеф на Националното следствие Ангел Александров и ексенергийния министър Румен Овчаров, да хвърли сянка върху вашата независимост и безпристрастност", прочете Караянчева.

На декларацията възрази зам.-председателят на парламента Мая Манолова, която каза, че по време на предишното управление МВР било превърнато в инструмент за политическа репресия, а Цветанов многократно си е позволявал обиди и клевети срещу опозицията в пленарната зала.

Тя призна, че поведението на Пеевски било неприемливо, но неприемливо било и поведението на Цветомир Михов от ГЕРБ, който подвиквал, крещял и не взел думата по надлежния ред.

Пеевски не закъсня с отговора си.

"Виждам, че се страхувате, г-н Цветанов. Вие сте вършили много незаконни неща и не се подсмихвайте. Не говоря от името на прокуратурата. Тепърва имате да доказвате нещата, които сте извършили. Уважавам българския парламент, но вас, г-н Цветанов, със сигурност не ви уважавам”, повтори той  думите си от вчера.

След като главният прокурор съобщи, че е внесъл в парламента искане за сваляне на имунитета на зам.-председателя на ГЕРБ, Цветанов засегна и Пеевски: 

"Самият факт, че Пеевски говореше в първите дни на парламента само за мен, означава добра синхронизация".

"Сами ще се убедите колко силно е влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата", добави Цветанов.


Кръстосан огън: Кой има право да говори срещу престъпността?