С гласовете на БСП, ДПС и "Атака" парламентът прехвърли със законови промени на първо четене ГДБОП от МВР в ДАНС. Така възстанови по-широките правомощия на агенцията.

Министърът на вътрешните работи пък поиска в един ден оставките на шестима областни директори на МВР и на един районен началник.

Предприеманите законодателни промени ще застрашат сигурността не само на страната, но и на ЕС, каза в Брюксел Цветан Цветанов, цитиран от БТА и БНР.

"Има пълно неразбиране по нещата, които се входираха в българския парламент, които не кореспондират с цялостната национална стратегия, приета от предишното Народно събрание, с даването на досъдебни функции на контраразузнавателна служба, каквато е ДАНС", коментира бившият вътрешен министър.

Това, според него, е промяна на Закона  за ДАНС "в уродлив вид" и възраждане на бившата Държавна сигурност.

По повод промените в ръководствата на СДВР и ОДП в страната Цветанов обясни, че когато е поел поста на министър на вътрешните работи, е предприел промени едва след съвещания и запознаване с отчети за дейността. По неговите думи полицейските ръководители, изградени през последните 10 години, никога не са били съпричастни към политически каузи, а оценката, която е давал за тях, се е основавала на професионалните им качества.

"Гордея се с тях, включително и с отстранените по незнайно какви причини. Явно е и е видно, че това е политическа чистка", коментира той.

Попитан за оценка на присъствието на настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев в новото правителство, Цветанов посочи като причина ДПС.
Има много аргументи в тази посока и по-специално Делян Пеевски, добави той.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се показа като яростен критик на Цветанов в парламента. ГЕРБ определиха неговото поведение в пленарна зала като "гангстерско"

Цветанов е в Брюксел за срещата на председателите на парламентарни групи в националните парламенти на партиите от ЕНП. Той е запознал лидери на ЕНП с промените в българското законодателство в областта на сигурността.