Двата синдиката предлагат подобни стъпки да бъдат направени и по отношение на другите две електроразпределителни предприятия.

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните органи върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура; В закона за енергетиката да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация, гласувана от Народното събрание, искат двете синдикални организации.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" и енергийните им федерации, отчитайки предизвикателствата пред българската енергийна система, породени от изискванията на Парижкото споразумение, изразяват подкрепа за настоящото ръководство на Министерство на енергетиката, се заявява в позицията.

Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас, допълват още синдикатите.
Според КНСБ и КТ "Подкрепа" необосновани смени в настоящия момент могат да доведат само до проваляне на срокове и ангажименти и поставяне на рискова ситуация във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества. "Това ще породи социално напрежение с непредвидими последици. От същия екип очакваме и внасянето на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. в най-скоро време", заявяват синдикатите.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата, както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната.

Синдикатите смятат, че пълната липса на прозрачност около сделката и недоказаният опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност.

Оставките в ключова сфера като енергетиката водят до несигурност и неяснота за бъдещето на целия отрасъл, заявяват от двете конфедерации.

В позицията се припомня, че енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества и обявиха, че държавата трябва да има контрол върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура, независимо от собствеността.

Към купувача тогава бяха поставени конкретни условия - наличие на собствен капитал от 700 млн. евро, продажби от последната година над 7 000 гигаватчаса, висок кредитен рейтинг, пряка собственост на големи енергийни дружества, допълват от КНСБ и КТ "Подкрепа".

Според синдикатите от предишните изисквания няма нито едно, предявено към купувача. Няма упълномощен държавен орган, включително и КЕВР, няма дори законодателна възможност, някой да провери предварително кандидата за собственик на енергийното дружество и да гарантира изпълнението на строги критерии, които да гарантират сигурност на доставките, се допълва в позицията.

По мнението на синдикатите безконтролна сделка за активите на ЧЕЗ, с неясен собственик и финансиране, би изложила на риск 3 млн. българи, които са потребители на услугата, не гарантира доходите, работните места и безопасните и здравословни условия на труд на работещите в дружеството. Под въпрос е цялостният контрол, ценообразуването, което има висока социална чувствителност и устойчивостта на българската икономика, развитието на индустрията и националната сигурност, допълват от КНСБ и КТ "Подкрепа".