Оттам благодарят на онези 49% от членовете на БСП, които подкрепиха идеята за партньорство с „Движение 21” и за общо явяване на предстоящите президентски избори. Благодарим и на 48-те общински организации на БСП, които са номинирали лидера Татяна Дончева за кандидат за президент и вицепрезидент, започва официалното изявление, публикувано на партийния сайт.

В него се казва още:

"Действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия и не е готова за преговори. Това поведение дава основания да смятаме, че за ръководството на БСП победата в президентските избори е по-малко необходима, отколкото създаването на впечатление за подем на партията им".

В съобщението се допълва, че има съществено разминаване в разбиранията и подходите на "Движение 21" и на БСП към предстоящите избори. Ръководството на столетницата настоявало преговорите да доведат единствено и само до съгласуване на т.нар. „обща лява кандидатура“ и „обединение на лявото“ срещу ГЕРБ и дясното. От партията на Дончева обаче от самото начало смятали, че поставянето на изборната надпревара върху плоскостта „ляво-дясно“ работи в полза на кандидата на ГЕРБ.

"Твърдо сме убедени, че изборите за президент трябва да се възприемат като етап от продължителен процес на промяна в политическото статукво на прехода. В този процес трябва да бъдат увлечени партньори от целия политически спектър, които се обявяват за такава промяна", заявяват още от "Движение 21".

Според партията недоволството у хората от това, че мафията е овладяла държавата расте непрестанно, но е необходимо гражданите да осъзнаят, че "за да си върнем държавата, трябва чрез избори да овладеем институциите".

"Приехме поканата от страна на БСП за разговори, тъй като отчитаме, че без симпатизиращи на лявото хора, ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат отстранени от президентската институция. Но имайки предвид гореизложеното, „Движение 21” се оттегля", заявиха още от партията.

И уточниха, че в следващите седмици ще продължат да водят консултации с различни партии и неправителствени организации за характера на промените, които целят, и за личностите, които могат да реализират промените чрез президентската институция.

Междувременно самата Дончева коментира пред "Клуб Z":

"Интересно дали червените членове знаят кой точно е командващият на ВВС, кой на сухопътните войски, можем да направим анкета... Става дума за игра на лобита, която ние няма да обслужваме. Ние ще се интересуваме кой стои зад кандидата, и какви интереси го водят. Те искат да продават кандидатите като захарен памук на червените ескадрони".

Миналата седмица от БСП обявиха 6 имена, с които ще водят преговори с АБВ и "Движение 21" за обща кандидатура - Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и подалия оставка шеф на ВВС ген. Румен Радев.

Лидерът Корнелия Нинова обаче заяви, че лично тя е номинирала генерала, а след това БСП и останалите 12 партии в коалицията "БСП - лява България" също го подкрепиха, така че е най-вероятно именно той да бъде избран. Решението трябва да бъде обявено на 14 август, като междувременно трябва да бъде финализирана процедурата по напускането му от МО.

Сега се очаква позицията на АБВ. Вчера зам.-председателят на партията Румен Петков обяви, че с БСП са все по-близо до обща кандидатура. Той не спомена име, но лично лидерът Георги Първанов вече се изказа ласкаво за ген. Радев. Това се случи, след като от столетницата категорично заявиха, че Първанов и Ивайло Калфин са неприемливи за общ кандидат.

АНКЕТА: Очаквате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Дали е сигурно, че левицата ще има общ кандидат