Ще свържем България с Турция с интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан, заяви след срещата Ахмет Давутоглу, цитиран от БТА.

Бойко Борисов каза, че България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока.

Подкрепа за Турция в ЕС

България е врата на Турция за ЕС, каза още турският премиер. В рамките на регионалните политики обсъдихме съвместна работа между България, Турция и Гърция, добави той.

"След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните", каза Давутоглу.

Борисов подкрепи Турция за членство в ЕС, за което благодарим, обсъдихме и общи регионални политики, с участието и на Гърция, както и човешката трагедия с бежанците от Сирия. Надявам се, че през април ще осъществим среща на високо равнище между двете правителства в София, каза още Ахмет Давутоглу.

Търговският ни обмен от пет милиарда долара ще бъде повишен, добави турският премиер.

Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180-190 километра в час, заяви Борисов.

Ще осъществим и големи транспортни проекти, сред тях е скоростен влак София-Истанбул, допълни Давутоглу.

Посещението в София показва близките ни, общосъседски отношения и общата ни съдба, каза той.

Отношенията с България ще бъдат наш приоритет, подчерта турският премиер.

За миграционния натиск

В областта на вътрешните работи се работи по операции срещу трафикантите на хора. Има хора, които получават огромни парии на фона на тази човешка трагедия. Надявам се нашите служби да покажат видими резултати в тази област, каза Борисов.

Спокойно мога да кажа, че миграционният натиск на нашата граница го няма, категоричен е българският премиер.

Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме, да търсим сближаването и решаването на големия проблем. Така отговори Борисов на въпрос на турски журналисти защо като ЕС е демократичен трябва да се огражда по границата.

"Това е съоръжение, което ни подпомага да няма нелегални, а всички да минават през ГКПП. Това не вгорчава отношенията ни, напротив търсим начин", заяви премиерът.

За съжаление в Сирия има един варварски режим и поради други обстоятелства хората са принудени да бягат, заяви на свой ред Ахмет Давутоглу.

По-рано днес симпатизанти на партия "Атака" се събраха пред сградата на БНБ, за да изразят недоволството си срещу официалното посещение на турския премиер у нас.

Демонстрантите издигнаха плакати, на които пише "Не на Турция в Европейския съюз". От трибуната Волен Сидеров каза, че властта в днешна Турция определя страната като наследник на Османската империя.