"Абсолютно сме против да падне забраната за тютюнопушенето. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване. Защото знаете, че по Закона за конфискация депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път, той падна. Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надявам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение. Ние, като партия, сме поели ангажимент да пазим здравето на хората", заяви Бойко Борисов пред Дарик радио.

"Факт е, че е намаляло тютюнопушенето - вместо три кутии, пушат една кутия, защото трябва да излизат навън. Разбира се, би могло, ако има някаква друга форма, да се обмисля, но за да не се разсейва мнението и да им дам повод, мнението ми е, че тоталната забрана за пушене трябва да остане. Постепенно хората ще свикнат. Този лош пророк безспорно ще намалява", категоричен бе той.

Пред Дарик президентът Росен Плевнелиев също защити забраната за пушене. Той заяви, че се опасява от тръгването назад. Според него е недопустимо да се поставя знак за равенство между фондове и пари и човешкото здраве. По думите му, лутането напред-назад създава по-голям проблем за бизнеса, отколкото въведената забрана. Плевнелиев каза, че не е проблем да наложи вето на закона, ако парламентът гласува да се върне тютюнопушенето на публични места, но подчерта, че не плаши с това, а по-скоро иска убедителни аргументи. "Трябва прогнозируемост. Отказвам да съм пощенска кутия за нерешени проблеми", категоричен беше президентът.

Премиерът обяви още, че не планира промени в кабинета. Ако ГЕРБ спечели, Симеон Дянков отново ще е финансов министър, декларира още той.
"Всяка година Българският лекарски съюз иска оставката на Дянков, а ние всяка година даваме с по 700 милиона лв. повече за здравеопазване. Въпросът е и самите доктори, и шефове на болници да си дадат сметка как ги харчат. Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха. Ние сме отговорни хора и към следващите поколения и искаме да оставим една стабилна България", добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той коментира и разразилия се безпрецедентен скандал около Изборния кодекс, след като цялата опозиция вчера отказа да влезе в пленарна зала и приемането му не можа да продължи. БСП, ДСП и Синята коалиция настояха за консултации за ново разгледждане на кодекса заради съмненията, че с промените ще бъдат възможни фалшификации. В отговор от ГЕРБ също обявиха своеобразен бойкот и заявиха, че тогава ще остане в сила сегашният Избирателен кодекс. Самият Борисов отсече, че консултации няма да има, но от опозицията заплашиха, че ще информират Брюксел.

"Има си избирателен закон, по който са се явявали. ГЕРБ е поел ангажимент, опозицията не идва в парламента. Да влизат наблюдатели, където поискат. Не става въпрос за "против" или "за", каза днес премиерът по повод приетите поправки, с които се ограничава възможността наблюдатели да присъстват в секицонните комисии през целия избирателен процес.

На въпроса какво точно очаква България от Македония, за да влезе в ЕС, министър-председателят отговори, че очаква от "нашите най-близки приятели и съседи" първо да си покрият всички критерии, предаде "Фокус".
"Мисля че това беше и един успех на външния министър в Брюксел, това се прие – да има и клауза за добросъседство. В края на краищата всички българи много се ядосват от кражбата на история. Аз апелирам всички журналисти – поканете историци, поканете хора от Благоевградския регион, да ви кажат как навремето са правили българите македонци – насила. На сегашните социалисти не им отива да дават акъл по темата „Македония”. Ние искаме от Македония да имаме добросъседски отношения. Не е добросъседско да набиеш нашия посланик, който отива да занесе цветя на паметника. Нашите колеги в Македония правят нацистки филми за България”, аргументира се Борисов, но подчерта, че винаги сме подкрепяли македонците за безвизов режим за Европа.

По повод предстоящия референдум за енергетиката премиерът потвърди, че управляващите са "за" 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".
"Имаме прекрасна, сигурна и, дай Боже още дълги години да работи ядрена централа в „Козлодуй”. Там имаме електропреносна система, прекрасни инженери, имаме Пети и Шести реактор, хилядници, на които може да им се удължи животът и естественото място е да си дойде Седми реактор на мястото на Първи, Втори, Трети и Четвърти, които са спрени, в последствие Осми", каза той и добави, че ГЕРБ е "за" развитие на ядрената енергетика в България, но за "Белене" са категорично "против" заради това, че държавата трябва да извади 22 милиарда лв.
"Похвалих Станишев, че не подписа за „Белене”
, свърши огромна работа. Иначе щеше да задължи държавата както с „Цанков камък” и останалите с милиарди, както правителството на Костов за валутния борд, със закона за банковата система", добави Борисов.

Той уточни, че всяко правителство е направило и добри неща и добави: "Но политическата класа сме такива, че търсим само кусурите и говорим само за лошите. Дори и лошата приватизация е направила близо 90% раздържавяване, направила е частният бизнес. Не по най-добрия начин, но това се отчита от всички. Така че глобално, ако погледнем, нещата са много добре”.