Една година след конституирането на 41-то Народно събрание всеки четвърти пълнолетен гражданин изразява одобрение и към неговата дейност. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение на НЦИОМ. Такова одобрение е значително по-голямо в сравнение с това, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат, предаде "Фокус". 

79% от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на своята партия като успешно, а едва 11% – като неуспешно. Още преди Бойко Борисов да оцени работата на кабинета си през първата година с „много добър”, НЦИОМ регистрира, че симпатизантите на ГЕРБ дават аналогична оценка - много добър 4.50.

Средната оценка на пълнолетните българи за работата на кабинета обаче е добър 3.80.

Две трети от младите хора на възраст под 30 г. пишат оценки 4 и 5 на кабинета. Подобни са оценките и на 60% от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите. Най-често столичаните дават оценка за работата на кабинета добър 4 (42% от тях).

9% от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39% – много добра, а 42% – добра.
Едва 10% от симпатизантите на партията са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.
 
76% от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на кабинета през първата му година. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

От август 2009 г. до юли 2010 г. правителството на ГЕРБ е загубило 10 на сто от одобрението за работата си, съобщи БТА. Неодобрението към работата на Министерския съвет надхвърля с 4 на сто одобрението. За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7% от одобрението за дейността си - от 69% на 62%.

Критиките към правителството са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Забележките са към липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат съответните мерки за намаляване на безработицата.