Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на българо-чешки бизнес форум в Прага, където е на официално посещение, предаде „Фокус”.

Позицията му бе подкрепена по-рано и от чешкия премиер Петр Нечас: „Правителствата на Чехия и България напълно отказват да дадат дата за приемане в еврозоната, защото никой не знае какво ще стане с този проект”, цитира го АФП.
„Освен това, всички можем да видим как валутният съюз се превръща в съюз за превод на пари или дори дългов съюз”, добави Нечас на съвместна пресконференцията с Борисов.

"Ние сме държава, която има втория по големина нисък външен дълг (втория най-нисък дълг след Естония - б.р.), имаме стабилен фискален резерв, който е добър залог за стабилността на лева, заяви пред бизнесмените Борисов.

„Поддържаме дефицит около 3% - заедно с Пакта за финансова стабилност, който водим дебат да бъде заложен в Конституцията и това трябва да стане задължително за цялата еврозона. Иначе непрекъснато ще се получава следното: в някои от държавите, когато на власт идват партии, които с популизма си правят така, че държавите да харчат повече отколкото изкарват, след това някой трябва да плати. Ако за Гърция се полагат усилия, при една следваща такава държава, Евросъюзът няма да може повече да поеме такива тежести. Никой от европейските данъкоплатци не желае парите му да отиват за други държави, които не желаят да се съобразят”, коментира Борисов.
„Казах на премиера и президента (на Чехия) – тези държави, които са с дефицит и имат тежък фискален проблем да намалят като начало заплатите и пенсиите на нивото на България. Едва след това – да ги дотира ЕС.
Закъсалите държави имат по-високи пенсии и заплати в администрацията, отколкото дори и при вас; да не говорим за България и Румъния”, обърна се премиерът към представителите на бизнеса.
Намаляването на заплати и пенсии в страните от еврозоната Борисов предложи и на пресконференцията.

България има най-ниските данъци в ЕС и ще остане с най-ниските данъци в ЕС – 10%. „Добре дошли при тази фискална стабилност, при тази вътрешна стабилност, при тази много добра инвестиционна среда и ниски данъци. Ние сме едно прекрасно място за инвестиции”, покани бизнеса Борисов.
По-рано той бе категоричен, че България няма нужда от заем от МВФ - имали сме фискален резерв, който прави стабилен левът и еврото.

Администрацията и еврофондовете
България изгражда електронно правителство, за да стане още по-бърза и по-прозрачна за бизнеса, каза още Борисов.
„По европроекти може да кандидатствате директно в електронен вид, това е много по-добре за нас, за вас. Проблемът за всяка една администрация е, че като не остава следа, винаги нещо може да се забави, някой може да те пререди.
При електронното правителство, си имаш номер, това е единственото, което плаши администрацията и я въвежда в ред. Затова усилията на правителството са огромни в това отношение, за да станем още по-бързи и по-прозрачни в това отношение”, обясни премиерът.

По думите му в момента в пъти повече усвояваме европейските фондове.
„С това, което имаме подписано като апликационни форми, в следващата година и половина няма да ни стигнат парите за кофинансиране от бюджета. Толкова много проекти се правят – софийското метро, магистралите „Марица”, „Струма”, „Тракия”, пречиствателните станции – Балчик, Димитровград, Русе предстои и т.н. Големите ни реки вече се пречистват сто процента”, гарантира Борисов.

Шенген
Подкрепата за Шенген не е за България, тя е за европейския принцип, обяви Бойко Борисов.
„И България, и Румъния в момента се явяват жертва на нещо ново, което се прокрадва в ЕС. Радвам се, че трезвите политици го оценяват. Подкрепата от всички държави към България не е случайна, ако се допусне подобно нещо, ще има проблеми в следващите месеци и години. Ние и в момента пазим границите по Шенгенска система и всичко е така, както, ако сме приети в Шенген. ЕС консумира това, което България прави в пълния му обем като добра граница”, каза Борисов.
Според него - приемането ни е чисто политически въпрос за нас.

„Сега дали ще се стои една или две минути на границата, за да ни проверят личната карта, това не е основният проблем. Основният проблем е принципът и това тревожи Европа в момента”, бе категоричен Борисов.