Нетаняху заяви, че резултатите от разследването са ясни и доказват, че ливанската шиитска групировка Хизбула е пряко отговорна за "жестокостта в Бургас". Това, по думите на израелския премиер, е още едно доказателство, че Иран и неговите агенти "водят "глобална терористична кампания, която прехвърля граници и континенти".

"Надявам се, че европейците ще направят необходимите заключения за истинската същност на Хизбула след това престъпно нападение на европейска земя срещу държава член на Европейския съюз", добави Нетаняху, цитиран и от БТА.

В статия под заглавие "Хизбула ще спечели имунитет, ако ЕС не я включи в списъка си на терористични организации" вестникът цитира израелски дипломат, според когото Европа трябва да реши дали ще позволи да бъде нападана безнаказано. Ясно е, че България няма да отговори на нападенията на Хизбула на своята територия, като бомбардира тренировъчните й бази в Ливан. Така че ако няма силна европейска дипломатическа реакции, Хизбула ще получи имунитет, посочил източникът, обяснявайки аргументите, с които израелските власти ще използват, за да накарат да включат организацията в черния списък на терористите.

Сред страните в Евросъюза все още няма консенсус по въпроса дали шиитската партия Хизбула да бъде включена в списъка на терористични организации, отбелязва ливанският в. "Л'ориан льо жур" под заглавие "Атентатът в България: какво ще реши ЕС?". Смята се, че Франция има най-много резерви по повод това заклеймяване на Хизбула. Споделят ги също Италия, Кипър и Малта, твърди неназован дипломат от Брюксел.
"Страните от  Южна Европа, за разлика от други, виждат и социалната страна на
Хизбула, не само военния аспект", посочва Андреа Деси от Института по международни въпроси в Рим.

Германия обаче предупреди, че за Хизбула ще има последствия. Великобритания вече поздрави България за "разбулването" на Хизбула.

САЩ настояха ЕС да преосмисли позицията си и да включи Хизбула в "черния списък". Днес външният министър Николай Младенов ще запознае върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън с резултатите от българското разследване.

Застрашена ли е България - Анкета