Тя е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. 15 август е един от 12-те големи християнски празници. Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба". Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, съобщи БНР.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари. На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария и Марияна.

Големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица бе отбелязан в църкви и манастири в цялата страна.

В Рилския манастир се състоя божествена литургия в централния храм "Рождество Богородично" в Светата Рилска обител. Тя бе отслужена от игумена на Рилския манастир - Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий", и манастирското братство в присъствието на миряните, изпълнили храма, съобщи БТА.

Стотици поклонници се стекоха и в Троянския манастир „Успение Богородично“, за да се докоснат до чудотворната икона на Богородица Троеручица, съобщи Булфото. Празникът започна с Тържествена Света литургия, отслужена от Негово Светейшество българския патриарх Максим, митрополити от Светия Синод, игумена на Троянския манастир - Деволски епископ Теодосий, монаси. След литургията от храма беше изнесена чудотворната икона "Света Богородица Троеручица", която с литийно шествие беше пренесена до параклиса в месността "Могилата".

 Хора от цялата страна притигнаха и в асеновградското село Бачково. 15 август е големият празник на Бачковския манастир “Успение Богородично“. На този ден хиляди хора преминават през манастира, за да се поклонят пред чудотворната икона на Дева Мария. По традиция празникът започна с литургия, а след това се състоя литийно шествие, водено от монаси, носещи Чудотворната икона на Божията майка, до местността Клувията.