С новата система ще могат да се купуват билети само по направленията София - Пловдив - Бургас; София - Карлово - Бургас и София - Варна, предаде БТА.

По тези маршрути има общо 55 гари, от които може да се отпътува при закупуване на онлайн билети. Плащането става с кредитна карта по банков път. Системата връща информация дали плащането е извършено успешно.

Електронният билет, на хартиен носител, се съхранява на профила, на който всеки потребител се е регистрирал.

"В една заявка ще могат да пътуват максимум пет пътника. Надяваме се заради изключителното удобство на системата да има минимум 10 процента увеличение на пътниците по БДЖ до лятото", коментира Данаил Папазов.

Онлайн резервацията влиза в сила от днес, а билети могат да се купуват на адрес: https://bdz.transportinfo.bg

До лятото пък ще отпадне валидацията на билета - разчитането на бар кода и издаване на контролен талон от кондуктора във влака. Тогава ще бъде включена и цялата железопътна мрежа, казаха от БДЖ. Автомати за издаване на билети на гарите обаче няма да има скоро, а евентуален отказ от билет може да става само на гише за момента.

"Знаете в какво състояние са българските железници, системата струва не малко пари, близо 60 000 лева, и затова автоматите ще са на по-късен етап след лятото", каза още транспортният министър.

Данаил Папазов каза още, че 2013 г. е била добра за българските железници. От 707 млн. лева задължения преди 6 месеца, в момента те са намалени на 625 млн. лева. Платени са лихви и главници за 66 млн. лева. Разликата са краткосрочни задължения.

През 2014 год. на кредиторите на БДЖ трябва да бъдат преведени общо 55 млн. лева, допълни изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев.