Брифингът бе по повод приетото решение на Министерския съвет относно даване на зелена светлина за извършване на промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" съгласно всички изисквания на екологичното законодателство, съобщиха от пресцентъра на общината.

„С удоволствие разбрах, че Министерският съвет е взел решение за развитие на този прекрасен регион. Мисля, че е много важно, защото като комисар на регионалното развитие моята цел е да помогна на всички региони да се развиват и да настигат по развитите“, заяви еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу.

„Заедно ще работим да намерим баланса между двете неща – развитие и спазване на екологичното законодателство“, каза Корина Крецу, цитирана от Агенция „Фокус“.

Тя сподели, че се радва, че е в Банско, където прекарва почивните си дни.

„Изключително щастлива съм от днешното решение на Министерския съвет, с което ще се позволи едно бъдещо по-голямо развитие на региона. За мен като европейски комисар по регионална политика е изключително важно развитието на регионите. Радвам се за Банско.

На въпрос вижда ли проблеми с екологията в НП „Пирин“ от това, което е видяла през тези дни, Крецу коментира:

„ Участвала съм в дискусии с четирима министри от правителството на България по отношение на подобни проблеми, които се отнасят както за развитието на инфраструктурни обекти и за развитието на България като цяло – включително и магистрала „Струма“, така и за запазване на природата и околната среда“.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов увериха, че всякакви инвестиционни намерения ще преминат нужните екооценки.

„Щастлива съм, че се прие точката за изграждане на втори лифт в Банско, сега всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера", каза министър Ангелкова.

"Има, разбира се, уточнение, че всяко инвестиционно намерение, което следва след това като възможности за изграждане на туристическа кабинкова линия или съпътстваща инфраструктура, следва да премине абсолютно всички процедури и като оценка въздействието на околната среда, и относно всичко друго, свързано с действащото европейско и национално законодателство“, каза още тя.

Борисов настоял за лифта, Симеонов му благодари