Преди дни в. "24 часа" писа, че синоптиците в България се разминаха за октомврийската прогноза за времето. Медията цитира оптимистичната прогноза на БАН, че лятото се връща през октомври с температури до 29 градуса и валежи под нормата, както и синоптиците от TV-MET, които ги опровергаха.
 
Работим с различни модели, обясняват от TV-MET. В БАН правели прогнозите си на базата на моделите в Европейския център във Великобритания, а TV-MET работели с моделите на американската "Глобъл форкастинг систъм".

Октомври все още предстои, така че оценка на прогнозата за месеца и очакваните през него температури може да се направи след 26 дни, пише днес в писмото на синоптиците от БАН. При съставяне на прогнозите за времето в института не се залага само на свободно разпространените в интернет числени модели за прогнозиране на времето, а на материали за професионално изготвяне на прогнози, добавят те.

Тази професионална информация включвала математически модели на атмосферата от различни световни прогностични центрове, гъста мрежа от метеорологични станции, спътникова и радарна информация за анализ на синоптичната ситуация и висококвалифицирани специалисти, които да я използват.
Европейският център за средносрочни прогнози за времето е безспорен световен лидер в математическото моделиране на атмосферата, посочват от института. НИМХ, като член на този център, разполага с пълния набор информация за изготвяне на прогнози от всякакъв срок и вид. Освен това разполагаме с регионален числен модел, който в детайли отчита специфичната орография, добавят от института.

От там обясняват, че следят и прогнозите на модели на "Глобъл форкастинг систъм", до които всеки има достъп в интернет. От НИМХ добавят, че първите есенни слани на 1 и 2 октомври са прогнозирани от института.