Така броят им само за девет месеца е надхвърлил общия брой за цялата предходна година - през 2011 г. в Германия са пристигнали около 146 000 румънци и българи.

От януари до края на октомври 2012 г. 102 000 души са пристигнали в Германия от Румъния, а от България - около 51 400. За цялата 2011 г. в Германия са пристигнали 94 706 румънци и 51 319 българи.
Федералната агенция по заетостта обяснява засиления миграционен поток най-вече с това, че икономическите условия, особено за сезонна работа в Испания и Италия, много са се влошили. Преди 80 процента от емигрантите от България и Румъния са се насочвали към тези страни, отбелязва ДПА.

През 2007 г. в Германия са живели 64 000 бежанци и мигранти от България и Румъния.

Всекидневникът "Соле вентикуатро оре", който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански работодатели (Конфиндустрия), коментира днес под заглавие "Шенген - защо Берлин не харесва румънците и българите" позицията на Германия по разширяването на Шенгенското пространство.
"В крайна сметка министрите (на вътрешните работи и правосъдието) на ЕС отстъпиха пред категоричната опозиция на северните страни, а и не само на тях. Така бе отложено поне за няколко месеца решението. Знаменосци на разпространената лоша нагласа бяха Германия, Финландия и Холандия", пише изданието.

"Факт е, че сега румънци и българи могат да влизат в Германия и да упражняват свободни професии или да създават малки предприятия. В момента в страната живеят 200 000 румънци и 120 000 българи. Безработицата сред тях не е по-висока от средната за Германия, която е щастлив остров на труда. Истинският проблем са ромите и всички неквалифицирани работници. Въпросът е кой ще плаща субсидиите за училищно образование и здравеопазване. Местните автономни управи се чувстват изоставени и засилват нагласата срещу премахването на бариерите", добавя "Соле вентикуатро оре".

Германия е с една от най-ниските безработици в Европа, особено сред младежите и разчита на работна сила отвън, за да запълни свободните работни места.
"Предлаганите работни места са над 800 000 и прогнозата е, че за компенсиране на последиците от застаряване на населението "германският мотор" ще има нужда да покрие с ресурси от чужбина около половин милион висококвалифицирани позиции в периода след 2015 г. Засилила се е имиграцията от изпадналата в криза Южна Европа.

В сравнение с Полша, която през 2011 г. е отбелязала 216 процента увеличение на миграцията към Германия, сега Гърция бележи внушителното покачване от 1245 процента и дори Италия е по-напред с 217% повече имигранти. В повечето случаи обаче става дума за специализирани работници, от които Берлин има нужда, като в предложенията за работа най-търсени са инженерите и специалистите по информатика", обяснява всекидневникът.