1 млн. свободни работни места в Германия

stat
18:39  |  29 април 2011 | Бизнес / Редактор Гергана Мишева /  
Австрия и Германия ще отворят на 1 май трудовите си пазари за граждани на осем държави от Централна Европа Австрия и Германия ще отворят на 1 май трудовите си пазари за граждани на осем държави от Централна Европа
Сн.: EPA/БГНЕС

В момента в Германия има около един милион вакантни работни места, смята ръководителят на Федералната асоциация на съюзите на германските работодатели Дитер Хунд.
Това се дължи на недостига на висококвалифицирани кадри, съобщи радио „Дойче веле”, цитирано от "Фокус".

Според официалните данни в Германия има 416 000 свободни работни места. Хунд смята, че тези данни не отразяват реалната ситуация, тъй като не всички работодатели регистрират свободните работни места във Федералната агенция по труда.
Според него предстоящото отваряне на пазара на труда в Германия за работници от Източна Европа трябва да се приема като голям шанс.

Преди дни стана ясно, че Австрия и Германия ще отворят на 1 май трудовите си пазари за граждани на осем държави от Централна Европа - Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Латвия, Литва и Естония, присъединили се към ЕС през май 2004 г.
Гражданите на тези страни, които имат общо около 52 млн. души в трудоспособна възраст, вече няма да се нуждаят от разрешителни, за да работят там.

Австрия прие днес поправки в имиграционното си законодателство, с които се опитва да привлече квалифицирани работници и да ограничи достъпа на бежанци, съобщава ДПА, цитирана от БТА. 
Австрийският парламент гласува замяна на действащите сега общи квоти за високо квалифицирани работници от страни извън ЕС с гъвкави квоти, които могат да бъдат променяни според промените в търсенето на различни професии.

Новите правила затрудняват имиграцията, тъй като изискват от потенциалните имигранти да имат основни познания по немски език преди да влязат в страната. Приетите промени включват и по-строги разпоредби в закона за бежанците.
Новите правила задължават хората, търсещи убежище, да останат в приемни центрове за период до седем дни и намаляват от 18 на 16 години възрастта на задържаните имигранти, които подлежат на екстрадиране.

Холандският министър на социалните грижи и заетостта Хенк Камп отново настоя да бъде ограничено наемането на българи и румънци като сезонни работници за прибиране на реколтата и призова фермерите да наемат безработни холандци, предаде Асошиейтед прес. 
Планът обаче среща съпротива, тъй като има опасения, че въвеждането на подобни изисквания може да засегне прибирането на реколтата, което тази година започна по-рано заради необичайно топлото време.

Камп твърди, че няма нужда фермерите да наемат около 2000 българи и румънци, когато има близо половин милион безработни холандци, а агенциите за набиране на персонал твърдят, че могат да попълнят свободните работни места с работници от Полша и други европейски страни.

Наскоро Камп предложи работодателите, които твърдят, че имат нужда от български и румънски работници, да получат разрешение за наемането им от холандската служба по заетостта. Той настоява работодател, който се опитва да наеме българи и румънци, ще трябва да докаже, че не може да намери подходящ кандидат в Холандия или останалите 24 страни членки на ЕС. По този повод Европейската комисия обяви, че смята да започне проверка по инициативата на холандското правителство да ограничи достъпа на работници от Румъния и България.

Фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци в областта Северен Брабант, изглежда с готовност наемат българи и румънци и фермерската организация Ел Ти Оу (LTO) остро критикува предложението на министъра, според публикация на "Юрактив".
 Понякога фермерите наемат холандски безработни чрез службата
по заетостта, но са недоволни от слабия им ентусиазъм - тези служители се оплакват от болки в гърба и не работят усилено като източноевропейците, посочва Ел Ти Оу.
Последно в Бизнес


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.