Премиерът коментира на откриването на високотехнологична лаборатория на "Хюлет-Пакард" (HP) в Бизнес парка в София, че българите са ненадминати в сферата на информационните технологии, предадоха БГНЕС и "Фокус"

Борисов подчерта, че Бизнес паркът е мястото, където са установени най-вискотехнологичните производства, които внасят най-много ДДС и плащат едни от най-високите заплати.

"Това са производства с най-голяма добавена стойност, най-високи заплати и най-престижни, като професия, за младите хора", обясни той.

По думите му само в офисите на "Хюлет-Пакард" работят 1500 българи, които
са се върнали от чужбина, а в целия Бизнес парка в жк. "Младост" са общо четири хиляди такива специалисти.

Премиерът добави, че българската държава предлага добри условия за развитие на бизнес и чуждестранни инвеститори и добави, че "имаме най-ниските данъци в Европейския съюз".

Борисов припомни, как преди 10 г. на това място били поляни, а сега има "Южна дъга".

"Вероятно сте дошли по нея до тук. На 8 май ще открием и метрото, с което над 60 000 ще могат да идват до Бизнес парка само за 1 лв. По-големи удобства от това не можем и да създадем",
каза той.

Откриването на лабораторията е най-голямата инвестиция от този вид в Европа на американската компания, посочи Ираван Хира, генерален директор
на "Хюлет-Пакард България", съобщи БТА.

Лабораторията ще може да се ползва от студенти и ученици на българските университети и гимназии. Ираван Хира добави, че през тази лаборатория компанията им осигурява достъп до най-новите световни технологии.

Лабораторията е правена повече от две години и е на стойност над 10 милиона лева.

"От 2006 г. "Хюлет-Пакард" е назначила в София над 6000 служители, много от които са млади хора, учили в чужбина и се върнали да работят в България", отчете Хира.

На откриването бяха министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски и посланикът на САЩ Марси Рийс.

По-малко лекари емигрират

Лекарите, напуснали страната през първото тримесечие на тази година, са със 17,5 на сто по-малко в сравнение с напусналите през същия период на миналата година, каза междувременно пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

От новозавършилите студенти в чужбина са заминали 8,2 на сто по-малко за същия период от време, добави той.

"От началото на годината са издадени 350 заявления за признаване на професионална квалификация на лекари, медицински сестри и лекари по дентална медицина, но това не означава, че те всички са напуснали страната", допълни д-р Шарков.