Днес депутати от опозицията и журналисти бяха поканени, за да наблюдават вземането на проби. Целта беше да се докаже или отрече твърдението на БСП, че магистрала се строи върху насипи от пепел.
По думите на Прегьов експерти от ДНСК и консултанти от Агенция „Пътна инфраструктура” са преценили, че заради дъжда на строителната площадка на лот 2 не е възможно да бъдат взети проби, предаде "Фокус".

Това е извънредна мярка на ДНСК, за да се гарантира качеството на новостроящата се магистрала между Стара Загора и Нова Загора, преди да бъде асфалтирана и анализът ще бъде направен в независима лаборатория, обясни Прегьов, цитиран от БТА.

Приемаме поканата за нови проби, но държим да се изследва материалът как работи в уплътнено състояние, коментира предшественикът му и настоящ депутат от Коалиция за България Димчо Михалевски.
"Имаме съмнения за качеството на полагания материал, който се полага без да бъде предварително обработен и стабилизиран. Няма отклонения при стандартните изследвания за качество на материала, но при подробно изследване той показва бъдещи проблеми. Съществува риск материалът да се деформира", обясни социалистът.
Той добави, че при строителство на пътища в региона с подобен материал вече има проблеми.

"Целта на проверката не е политическа", увери Михалевски и припомни, че строителството на магистралата се наблюдава от Европейската комисия.

„Аз няма от какво да се притеснявам, нито да се вълнувам. Ако пробите се окажат неуспешни, има предвидени в договора и в закона мероприятия и те трябва да се изпълнят. Ако обаче се окажат успешни, тези които твърдят обратното, трябва да поднесат извинения”, заяви в отговор зам.-министър Георги Прегьов.