"За да действаме в Европа, от съществено значение е в Германия да има стабилно правителство", каза Меркел на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес. 

"Изказвам пожелание конгресът на ГСДП да даде зелена светлина за начало на преговори за коалиция. Германия и Франция могат и трябва да поведат действията по много въпроси, свързани с Европа и затова разбирам, че Франция очаква да имаме ново правителство.

Широко погледнато, не виждам никакви различия. Европа трябва да има обща външна политика по стратегическите въпроси, Европа трябва да изгради собствена политика за развитие и политика за отбрана, Европа трябва да бъде икономически силна. Като гледам какво правят САЩ, смятам, че е крайно време за такъв проект. Искаме също стабилна еврозона и силна охрана на външните граници",  продължи канцлерката, цитирана от Ройтерс и БТА.

Меркел се опитва от месеци да състави управляваща коалиция. Около 600 делегати на социалдемократите в Германия ще се съберат на конгрес в неделя, за да решат дали да подкрепят или не проекта за нова управляваща коалиция между ГСДП и консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел.

Еманюел Макрон каза, че Франция има нужда от Германия, за да бъде реформирана Европа.

"Искам да кажа просто, че нашата амбицията трябва да бъде съчетана с амбицията на Германия", заяви още френският президент на пресконференцията днес.

Утре Ангела Меркел идва в България по покана на Бойко Борисов