Бившият министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле призова бързо да бъде сформирано ново правителство между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, но не изключи и идеята за правителство на малцинството, ако двете големи партии не постигнат споразумение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Германската конституция не е благосклонна към съставяне на правителство на малцинството, но това остава налична възможност, каза Шойбле, който след изборите през септември пое председателския пост в Бундестага, долната камара на германския парламент.

Стабилен съюз между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е за предпочитане, каза Шойбле пред вестник "Тагесшпигел", допълвайки обаче, че канцлерът все пак би могла да състави и правителство на малцинството.

За предпочитане е коалиционните преговори да бъдат приключени по-скоро, посочи видният политик, отбелязвайки, че Бундестагът все още не може да работи пълноценно, докато не е съставено правителство.

Шойбле припомни, че германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е призовал политическите партии да постигнат споразумение възможно най-скоро, като Меркел и други политици са подкрепили този призив.

Хорст Зеехофер, лидерът на баварския съюзник на канцлера Християнсоциален съюз (ХСС), заяви пред ДПА, че новата "голяма коалиция" трябва да бъде завършена до Великден (1 април 2018 година).