Ръководството на Германската социалдемократическа партия одобри   предложението на своя лидер Мартин Шулц за започване на проучвателни преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за формиране на управляваща коалиция, предаде ДПА.

Заседанието бе свикано във връзка с поканата на християндемократите за започване на коалиционни преговори. Партийните членове обаче все пак ще трябва да потвърдят какъвто и да е ход към участие в управлението. Това ще стане на извънреден конгрес на ГСДП на 14 януари.

Това на практика означава, че разговорите с консерваторите на Меркел ще започнат най-рано след един месец, отбелязва Ройтерс. А съставянето на ново коалиционно правителство може да се очаква още по-късно.

Лидерът на социалдемократите Шулц отбеляза, че в сряда той ще има нова среща с Ангела Меркел и нейния баварски съюзник Хорст Зеехофер, както и с лидерите на парламентарните групи на социалдемократите и консерваторите. На срещата те ще обсъдят подробности относно графика за разговорите за коалиционно правителство.

ГСДП претърпя най-големия си изборен неуспех след войната през септември и първоначално бе решила да мине в опозиция, но беше подложена на натиск да преразгледа решението си, след като Меркел не успя да се договори за трипартийна коалиция със зелените и свободните демократи.

Канцлерката отхвърля опцията за съставяне на правителство на малцинството с аргумента, че Европа се нуждае от стабилно правителство в Германия. А избирателите са против нови избори. Много редови социалдемократи обаче са настроени срещу перспективата за подновяване на "голямата коалиция", след като предишната с Меркел струваше толкова скъпо на партията в изборите.