На среща тази вечер в Брюксел постоянните представители на 28-те страни членки одобриха план за разширяване на обхвата на вече започналата мисия на алианса за налагане на оръжейно ембарго и установяване на зона, забранена за полети, със защита на цивилното население от атаки на силите на режима на Муамар Кадафи, предаде БТА.
"НАТО реши днес да приложи всички аспекти на резолюция 1973 на ООН за защита на цивилните и на районите, населени с цивилни, заплашени от атаки от страна на режима на полковник Кадафи", съобщи пред Франс прес представител на организацията, пожелал да запази анонимност.

Осем дни след началото на въздушните удари в Либия, Съединените щати искат да прехвърлят бързо отговорността за бомбардировките на алианса, отбелязва Асошиейтед прес. НАТО ще поеме командването на операциите незабавно, обяви генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен, цитиран от АФП.
"НАТО ще прилага всички аспекти на резолюцията на ООН 1973 - ни повече, ни по-малко. Това е важна стъпка, която доказва потенциалните възможности на Алианса за предприемане на решителни действия", посочи Расмусен.

Според дипломат, цитиран от АП, предаването на контрола може да отнеме няколко дни, тъй като технически изисква време.

Най-малко шест експлозии са били чути в либийската столица Триполи, което е вероятен сигнал за възобновяване на въздушните нападения на силите на западната коалиция, предава Ройтерс. Експлозиите са били последвани от продължителнен противосамолетен огън на либийските сили.