Седмица преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам върховете на вероизповеданието все още са в спор за това кой е легитимният представител на религиозната общност, след като Върховният касационен съд възстанови Недим Генджев на поста, но районните мюфтии отказват да признаят това решение и настояват за регистрация на избрания миналата година за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. През последните няколко месеца те организираха подписки и протести срещу „опита да им бъде наложен Генджев", предаде Дарик.

От мюфтийството бяха категорични, че няма да напуснат сградата, дори и ако трябва да нощуват в нея. Генджев пък заяви, че е чакал достатъчно след обявеното съдебно решение и е категоричен, че трябва да получи достъп до сградата.

Положението е много неприятно. Назначена е жива охрана, която недопуска служителите на Главно мюфтийство да влязат в сградата, а ние не смеем да излезем, защото, ако го направим няма да ни пуснат обратно, заяви юристът на Главно мюфтийство Асан Имамов пред БГНЕС.
От около 14.00 ч. в петък служители на фирма “БГ секюрити“ охраняват сградата, обясни той. Това им е възложено от друга охранителна фирма. Охранителите са показали заповед на предишния главен мюфтия Надим Генджев, на база на която извършват своите действия.
Според Имамов този документ има фалшив изходящ номер от изповеданието, тъй като в архивите на мюфтийството такава заповед няма. Въпреки това настоящият главен мюфтия Мустафа Хаджи е издал друга заповед, която да отмени заповедта на Генджев.

От фирмата не са съобразили с документа и към 20.30 ч. десетина нейни служители се намираха непосредствено пред сградата на Главно мюфтийство. На въпрос колко време ще могат да стоят в сградата юристът на мюфтийството отговори: “Колкото е необходимо. Ние от тук няма да се махнем“. Той обясни като мюсюлмани са мотивирани да пазят сградата на вероизповеданието. Според него ако Генджев беше в правото си щеше да отиде в Главно мюфтийство със съдия-изпълнител.

Според юриста решението на ВКС не възстановява Генджев в заеманата от него длъжност, а само отменя легитимността на избраните органи от провелата се през 2008 г. конференция.

Вечерта в сградата на Главно мюфтийство имаше около 20 души. Те са сигнализирали органите на реда за създалате се ситуация. На място е изпратена патрулна кола. Тя е напуснала района малко преди 21.00 ч., тъй като ситуацията пред сградата е спокойна