Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че сe обмислят допълнителни санкции срещу Русия, които може да бъдат наложени, ако събитията в Източна Украйна го изискват, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ ще видят дали мирното споразумение от Минск се прилага, или има "някакви други усилия", заслужаващи незабавна и сериозна реакция, заяви Кери пред конгресмени.

Американският президент Барак Обама все още не е взел окончателно решение за доставката на оръжия за Украйна, подчерта Кери, цитиран от ТАСС.

ЕС предупреди за евентуални нови санкции

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че ЕС няма да се поколебае да наложи нови санкции на Русия и на сепаратистите в Източна Украйна, ако мирното споразумение "Минск-2" се провали, предаде Асошиейтед прес.

Туск заяви пред Европейския парламент, че въпросът за допълнителните санкции остава на масата.

Той добави, че до момента има 800 нарушения на въведеното от 15 февруари прекратяване на огъня.

Полша планира да изпрати военни инструктори в Украйна

Полша възнамерява да изпрати в Украйна военни инструктори, които ще обучават въоръжените й сили.

Окончателното решение по този въпрос се очаква през идния месец, съобщи съветник на полския министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

"Министерството на отбраната смята да изпрати полски инструктори, които да помагат в обучението на украински подофицери", каза Богуслав Пацек. Броят на инструкторите ще бъде уточнен през март.

България е в готовност да изпрати хуманитарна помощ в Украйна

Това каза председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, преди общото събрание на Областната червенокръстка организация в Шумен.

Той съобщи, че има политическо решение да се подпомогне с хуманитарна помощ Украйна.

БЧК е потвърдила своето желание да извърши логистиката, но трябва да бъдат изяснени няколко детайла - безопасността или подсигуряването на коридор, който да даде гаранция , че изпратената помощ ще стигне до регионите , засегнати от военни действия, посочи Григоров.