Трибуналът в Хага за бивша Югославия прекратява дейността си

Публикувано: 07:50 | 29 ноември 2017
Автор: Шарлот ван Уверкерк, АФП*
Сн.: Shutterstock
Сградата на трибунала за престъпленията в бивша Югославия в холандския град Хага
Международният наказателен трибунал за бивша Югославия ще се произнесе за последен път в сряда, с присъда срещу шестима бивши лидери на босненските хървати. stat
Те са обвинени за злодеяния спрямо мюсюлманското население по време на войната в Босна.

Става дума за последна присъда на трибунала, базиран в Хага, преди той да затвори врати седмица, след като осъди на доживотен затвор "касапина на Балканите" Ратко Младич - бившия военен лидер на босненските сърби за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Сред последните подсъдими е и бившият лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич, който е съден пред трибунала от 2006 г. Пърлич, който сега е на 58 години, бе осъден през 2013 г. на 25 години затвор заради това, че е осъществявал преместване на мюсюлманско население в Босна и е прибягвал до убийства, изнасилвания и унищожаване на имущество на цивилни с цел създаване на "велика Хърватия".

Заедно с другите петима бивши военни и политически ръководители на босненските хървати, той бе съден за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна /1992-1995/, при която загинаха над 100 000 души, а 2,2 милиона бяха разселени.

След историческото осъждане на Ратко Младич, присъдата на Ядранко Пърлич е "също една важна присъда", подчертава прокурорът на Международния трибунал за бивша Югославия Серж Брамерц, който поиска през март четиридесет години затвор в процеса пред апелативна инстанция срещу бившия лидер на босненските хървати.

Налице е голямо внимание от страна на хърватската общност към това дело, а също и от Загреб, отбеляза той.

Процесът срещу Пърлич и съдените заедно с него лица беше един от най-дългите и сложни процеси на Международния трибунал, включващ 326 свидетели, 465 дни със съдебни заседания и първоначална присъда от 2600 страници. През 2013 г. петимата обвиняеми заедно с Пърлич бяха осъдени на наказания от десет до двадесет години затвор.

Присъда от четиридесет години затвор бе поискана в процеса пред апелативна инстанция срещу трима от тях - Бруно Стоич, бивш министър на отбраната, Слободан Праляк, бивш висш офицер в хърватската армия, и Миливой Петкович, бивш командир на въоръжените сили на Херцег-Босна. Шестимата "са играли ключова роля в съвместно престъпно начинание за създаване на хърватско господство": "те са били архитектите на това начинание", подчерта Барбара Гой, говорителка на прокурора, при излагането на доводите в процеса пред апелативна инстанция.

Адвокатът на основния обвиняем, Михаел Карнавас бе определил тези дебати като "смехотворни", като се има предвид, че "ние не признаваме представата, според която Пърлич е бил замесен в съвместно престъпно начинание".

"Десетки хиляди мюсюлмани бяха експулсирани от техните домове, хиляди бяха арестувани и държани при ужасни условия", добави Гой.

"Мюсюлмани са били убити при нападения или когато са били принуждавани да работят на фронта. Те са били изнасилвани", техните "домове и джамии /са били/ разрушени", заяви тя.

Войната в Босна противопостави основно мюсюлманите на сърбите, но хърватите и мюсюлманите също се конфронтираха.

72-годишният генерал Праляк е обвинен, че е наредил през ноември 1993 г. разрушаването на Стария мост в смесения хърватско-мюсюлмански град Мостар /Южна Босна/ - произведение на османската архитектура от XVI век.

Пърлич първоначално бе председател на Хърватската общност Херцег-Босна, а след това премиер на Хърватската република Херцег-Босна - самообявило се хърватско държавно формирование в Югозападна Босна. Хърватските националисти силно желаеха този район и специално град Мостар - символ на мултиетническия характер на Босна преди войната. Хърватските войници там системно прогонваха мюсюлманите и блокираха пътя за доставка на хуманитарна помощ.

Просъществувалата за кратко самопровъзгласила се република Херцег-Босна бе разформирована малко преди мирното споразумение от 1995 г. и територията й бе включена в Хърватско-мюсюлманската федерация - съставна част, която заедно с Република Сърбска /сръбската съставна част/ формира следовенна Босна.

Това е същевременно последното заседание на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Трибуналът, който бе създаден в разгара на конфликта на Балканите, затваря врати следващия месец след почти четвърт век работа, посветена на това да изслуша и съди тези, които са извършили най-големите зверства в Европа след Втората световна война.

* Оригиналното заглавие на текста е: "Международният трибунал за бивша Югославия спуска завесата с присъдата срещу бившия лидер на босненските хървати "
.
Превод за БТА на Милена Марковоа


1 8


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.