”Въздушни схватки” Вашингтон-Брюксел-Атина за гръцките Ф-16

Публикувано: 11:59 | 19 октомври 2017
Автор: в.”Прото тема”*
Сн.: Shutterstock
Чрез анонса за предстоящ скъп ремонт на гръцки Ф-16, Ципрас може би демонстрира независимост пред кредиторите на страната
Европейските институции изпаднаха в шок, след като американският президент Тръмп обяви, че ще бъдат дадени € 2,4 млрд. за модернизация на гръцки бойни самолети. stat
От своя страна премиерът Алексис Ципрас, който се срещна с него в рамките на официалната си визита в САЩ по-рано тази седмица, увери в негово отсъствие, че става дума за 1,1 млрд. евро.

Споразумението на Ципрас с американския държавен глава за гръцките Ф-16 предизвика смут сред кредиторите на Гърция с оглед на предстоящия трети преглед на нейната спасителна програма, за който, се предполага, че министър-председателят е получил уверения във Вашингтон, че ще приключи бързо.

В случая става въпрос за споразумение, за което Тръмп каза, че може да е до 2,4 млрд. евро, докато за гръцкото правителството цената ще е едва...1,1 млрд. евро!

"Целта бе постигната, споразумението за Ф-16 бе възможно най-доброто, въпросът за тях е геостратегически, поискахме модернизация за 1,1 млрд. евро", каза Ципрас.

Европейски кредитори на Гърция обаче възроптаха, като уточниха, че те се интересуват най-вече от къде Атина ще намери пари за тези самолети.

Публичните изявления, а и казаното на разговорите между двете страни, изненадаха институциите в Брюксел и сътвориха неясноти, съпроводени с въпроси и недоволство от страна на кредиторите, изразили не само недоумение, но и предупреждение, че заделянето на толкова голяма сума следва да бъде проверено.

"Очакваме гръцките власти да са последователни в действията си, да следват целите, изложени в спасителната програма, и да се придържат към поетите ангажименти в рамките на изготвената от тях средносрочна фискална стратегия", заяви високопоставен представител в Брюксел, дал да се разбере, че "институциите ще извършат необходимия преглед и на разходите за отбрана на Гърция".

В същото време правителството и самият Ципрас разбират /негативните/ мащаби, които започва да придобива този въпрос в Атина и Брюксел, и се стремят да уверят, че Тръмп просто е преувеличил сумата, която в крайна сметка ще бъде предоставена за модернизацията на тези самолети.

Пред института Брукингс в последния ден от посещението си в САЩ Ципрас каза, че въпросът за тази прословута модернизация не е финансов, а геостратегически, и че експертите от министерството на отбраната смятат, че това е нещо, което ще бъде от голяма полза за гръцката страна. Премиерът се опита също да убеди, че този негов ход е правилен и че е необходимо САЩ да запазят балансите в региона.

Ципрас уточни, че в разговорите е била обсъждана възможност изтребителите Ф-16 да бъдат модернизирани на цена, която за гръцката страна да не надхвърля 1,1 млрд. евро.

Същата сума бе спомената и от правителствения говорител Димитрис Дзанакопулос, който между другото поясни, че тя ще бъде разсрочена във времето и ще бъде плащана в продължение на 15 години.

Във всеки случай обаче темата за гръцките Ф-16 се очаква да бъде предмет на дискусии и с кредиторите, тъй като правителството в Атина изглежда предприема действия, които така или иначе застрашават фискалните цели на програмата.

Допълнително се създава и впечатлението, че Атина не взаимодейства с институциите при взимането на решения. Споразумението със САЩ за бойните самолети бе предшествано от изявления на представители на гръцкото правителство, че извънредни социални надбавки ще бъдат раздадени и те ще са в размер на 1 млрд. евро. Това се случи без изобщо кредиторите да бяха уведомени. А това или са реални намерения, или просто става дума за пи-ар игра, чиято цел е да представи кабинета Ципрас като нещо, опитващо се да действа "самостоятелно", отделно от кредиторите и да не приема, предполага се, каквито и да са надзори от тяхна страна.

Въпросът за самолетите обаче влиза в дневния ред на дебатите с тях и те несъмнено ще се водят в рамките на предстоящия трети преглед на гръцката спасителна програма.

*Превод: Николай Костов, БТА.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.