Спекулира ли се с мораториума за нови лекарства?

Публикувано: 09:44 | 11 декември 2017
Сн.: freeimages.com
От МЗ твърдят, че мораториумът няма да застраши живота на пациентите
Представител на неправителствена организация и болничен директор сблъскаха позиции за мораториума за нови лекарства и има ли ли спекулации по темата. stat
Мораториумът за нови лекарства и медицински дейности беше приет от парламента заедно с бюджета за  здравеопазване за 2018 г. и предизвика вълна от недоволство.

Неправителствени организации искат оставката на здравния министър Кирил Ананиев. 

Според една от пациентските организации този мораториум обрича хората на смърт. Той ще засегне пациенти с някои видове болести - левкимия, белодробна фиброза, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза и други.

Самият Ананиев през почивните дни заподозря протестиращи, че изпълняват корпоративни интереси.

"Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук съм в качеството си на пациент, както и на представител на пациентска организация „Една от 8” – фондацията, която създадох преди четири години за жени с рак на гърдата. Аз и моето семейство сме инвестирали стотици хиляди левове. Нека здравният министър да назове тези, зад които стоят корпоративни интереси. По скоро аз се питам кой се опитва да манипулира нас – пациентите?”, заяви Нана Гладуиш от Фондация "Една от 8" пред "NOVA".

Протест пред НС срещу мораториума върху нови лекарства >>>

Според проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”, има обаче елемент на спекулация по темата.

"Аз бих се присъединил към приказките, че има елемент на спекулация. И според мен се спекулира повече с това, че се подлага на риск живота на пациентите, отколкото с това, че се въвежда някаква мярка, която не е прецедент в Европа и е въведена в много страни. Аз съм убеден, че няма да останат пациенти без съвременно лечение”, коментира проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

По думите му в България отношението на финансите, които се изразходват за лекарства, спрямо парите, които се изразходват за доболнична и болнична помощ, е много по-висок отколкото средните за Европа. В различните държави парите, които се отпускат за лекарства, варират между 13 и 17%, а у нас те са около 30 на сто.

Едно ново лекарство за по-малко от 5 години няма как да докаже дали е ефективно, добави проф. Генчо Начев.

"Аз работя на трудов договор на максимален осигурителен праг, както и на друг договор, където плащам осигуровки. Имам допълнително здравно осигуряване. Два пъти съм се лекувала, при това не в България. Два пъти съм била онкопациент и съм идвала тук за едни последващи терапии. Непрекъснато доплащам медикаменти”, възмути се Нана Гладуиш от Фондация "Една от 8".

По първоначални намерения от 2018 г. Здравната каса е трябвало да започне да осигурява 10 различни препарата за пациенти с тежки заболявания. Тези първоначални намерения обаче засега няма да станат факт, защото в проектозакона за бюджета на фонда е записано, че няма да плаща за нови лекарствени продукти, няма да сключва договори и за нови клинични пътеки и процедури с болниците.

Според здравния министър наложеният мораториум за нови лекарства няма да засегне лечението на пациентите.

"32 молекули са предложени за следващата година, за 29 има най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа (…) Само за 3 молекули няма, те са за много редки болести, но за тях ще намерим решение през бюджета на МЗ”, каза jтази сутрин министър Ананиев пред bTV.

По думите му мораториумът е спестил над 40 млн. лв. на касата и наложеното от държавния глава вето няма „никаква доказателствена сила”.

Министър Ананиев се ангажира, че с новия си бюджет НЗОК няма да обръща гръб на нито един пациент, въпреки обвиненията на президента заради мораториума.

В петък президентът Румен Радев наложи вето над този параграф от закона с аргумента, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Противниците на мораториума Иван Димитров от федерация "Български пациентски съюз", Арман Бабикян и д-р Стойчо Кацаров също дискутираха проблема в студиото на Bulgaria ON AIR. 

"Дали не мога аз да обвиня Ананиев", каза политическият PR и активен участник в протестите срещу наложения мораториум върху лекарствата Арман Бабикян.

"Няма как да подобриш лекуването, като забраниш достъпа до него", категоричен бе д-р Кацаров.

Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход, коментира пред "Фокус" и проф. Младен Григоров, завеждащ клиника по кардиология във II МБАЛ София.
Според него големите проблеми на България са болничното и фармацевтичното лоби.
Проф. Григоров коментира какво е необходимо да се направи в здравната система за изход от съществуващата ситуация.

„Трябва първо да се демонополизира касата и да се създаде конкуренция. Това беше и заложено в програмата на ГЕРБ, а сега изобщо не се споменава от самите тях. Второто важно е колкото се може по-бързо да се премахнат клиничните пътеки, за да може пациентът да се лекува за всичко, защото основата на пациентите в нашата страна са хората над 65 години. Според Световната здравна организация всеки един от тях средно има между три и шест болести. С клиничните пътеки ние лекуваме само една от тях. По възможно най-бързия начин, разбира се не чисто административно, трябва да се обсъди и да се въведат диагностично свързаните групи, каквито ги имаше при това здравеопазване, което непрекъснато плюем преди двайсетина години“, обясни той.

Проф. Младен Григоров допълни, че здравната система се нуждае от коренна промяна, която трябва да се случи незабавно.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За вота на недоверие на БСП и корупцията


Корнелия Нинова
председател на БСП
Тома Биков
депутат от ПГ ГЕРБ
74%
гласували: 159
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

28 декември 2017

Правителството прие промените в Плана за управление на Националния парк "Пирин", с което се дава възможност за строителство на втори кабинков лифт в Банско.


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.