Скандалът в НДК и порциите на властта

Публикувано: 15:53 | 29 юни 2017
Автор: Полина Паунова, DW*
Сн.: Shutterstock
Скандалът в НДК е епикриза на загнилата задкулисна власт
Скандалът в НДК е епикриза на загнилата задкулисна власт, която лавира между неясни и нечисти интереси, движени от крупни публични суми. stat
А те явно се разпределят точно по модела, за който говореше Доган.

Ако има нещо общо между директора на НДК Мирослав Боршош и министъра на европредседателството Лиляна Павлова, то е благодарността и на двама им към министър-председателя Бойко Борисов. Преклонението пред премиера се случи 24 часа след като властта забърка поредния (за управлението на Борисов) и първи (за новото му правителство) скандал.

Само за едно денонощие стана ясно, че според министъра на председателството, директорът на НДК е забъркан в неясни и твърде вероятно корупционни практики в управлението на дружеството. Той от своя страна обвини принципала си индиректно, че е подложен под натиск да подписва незаконосъобразни обществени поръчки.

Скандалът се разрази мълниеносно. Общественото мнение, което от години у нас се люшка между “Осанна” и “Разпни го”, се съсредоточи върху фигурите на Павлова и Боршош. Вторият бе обявен за спасител на културата, заради безспорно публично успешните (без да знаем дали и финансово са такива) проекти - “Перото”, театър “Азарян” и прочие. Фенове на Павлова пък обявиха, че тя се опитва да спре корупцията, както сторила с прословутите за правителствата на Борисов магистрали.

Така, без да се чуват никакви аргументи и без изобщо да се говори по същество се стигна до куриозен развой: ден след като бе уволнен от НДК, Мирослав Боршош бе върнат начело на двореца; а дружеството мина към Министерство на културата, като бе отнето от досегашния му принципал – министъра на европредседателството.

Резултатът – благодарност към премиера от всички страни. Въпроси, като например - прикрива ли се корупционен скандал в НДК - не се появиха очетливо. Даже напротив – любезностите към премиера и от страна на Павлова, и от страна на Боршош създадоха усещането, че скандалът е потушен.

Ако се придържаме към версията на властимащите, изглежда, че от поредната властова драма ще останат само анекдотите, които се раждат в подобни ситуации, като най-новият, че вместо през ден да уволняват и назначават директора на НДК, управляващите могат да му измислят длъжност на половин работен ден.

Извън вицовете, породени от нелепите и хаотични ходове, има обаче въпроси, чиито отговори трябва да бъдат дадени на обществото. Тези питания могат да изглеждат неважни в очите на арт средите или пък да се смятат второстепенни, заради успешните проекти, които Боршош стартира в НДК, но от гледна точка на държавността са основополагащи.

Има ли корупционни практики в НДК?

Ето защо на първо място трябва да бъде изяснено има ли корупционни практики в НДК. От една страна подобни данни оповести Лиляна Павлова, която твърди, че дружеството работи без изискваните по закон правила за обявяване на обществени поръчки.

Нещо повече, по думите й, през 2015 и 2016 година дворецът няма финансови отчети, за първата година загубите на дружеството са над 3 млн лева, а следващата скачат до 9 млн лева. Отново по думите на Павлова, външна одиторска фирма е открила редица нарушения при сключването на договори от страна на НДК.

В подобен дух бе и “изявление”, направено през Фейсбук на Борислав Велков, който беше директор на НДК за един ден. Той също обвини Боршош в липса на визия и бизнес план за дружеството и в докарването му до фактически фалит. Велков потвърди част от обвиненията за нецелево изразходване на средства и лошо управление на двореца. И изнесе информация за преференциално отношение към фирми.

От друга страна бе оповестената от Мирослав Боршош информация, който също реагира в социалната мрежа. Според него, той е бил обект на натиск да подписва обществени поръчки в "условия, които не отговарят на правилата и закона".

След намесата на премиера, взаимните обвинения в корупция останаха да висят в пространството. Всичко това обаче доведе до безспорното усещане, че в НДК има поредица смущаващи обстоятелства, свързани с публични финанси. И не само това: по-тревожната констатация е, че властта по никакъв начин не се смути от взаимноизключващите ѝ се тези, а ситуацията в стил “и вълкът сит, и и агнето цяло” ѝ изглеждаше задоволителна.

Общественият тест

Ако с връщането на Боршош начело на НДК бъде туширано общественото напрежение, казусът ще остане поредният скандал, отминал за няколко дни поради липсващата трайна способност и на избирателите, и на опозицията да изискват отговори. Ако все пак случващото се бъде разнищено, някоя от двете страни трябва не просто да се оттегли от властта, а да бъде разследвана. Впрочем, развитието на скандала ще бъде поредният тест за обществото у нас, което се провали на всички досегашни подобни изпитания.

Извън тези въпроси обаче има още няколко чисто политически, които не е редно да бъдат пропускани. Първият е: уязвим ли е (и с какво) Борисов, който за десет години активен политически живот досега е показал, че не изпитва сантименти към хората си. И още: какво го накара да заеме позиция, която може да бъде тълкувана, че прикрива неясни и нечисти обстоятелства, свързани с Боршош или Павлова?

Не на последно място - от поведението на медиите, традиционно близки до ГЕРБ и депутата от ДПС Делян Пеевски, се забелязва, че те ясно са избрали страна в спора, който бе “соломоновски решен”. Няма как да избегнем въпроса тогава – има ли обтягане на отношенията между лагерите в ГЕРБ, за които отдавна се говори като за враждуващи страни, чиято единствена спойка е изпълнителната власт и облагите от нея? Каквото и да се случи със скандала НДК обаче, каквито и отговори да бъдат дадени или да останат липсващи, едно е ясно – той е епикриза на загнилата задкулисна власт.

Той е моментна снимка, запечатваща лавирането между неясни и нечисти интереси, задвижвани единствено от крупни суми и то - публични финанси. За които е ясно едно – те се разпределят точно по модела на онези порции, за които говореше Ахмед Доган.

* Текстът е публикуван тук>>
10 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Фалшива новина ли е..., а ти помниш ли...?


Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП
Севдалина Арнаудова, ПР на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
73%
гласували: 172
27%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

10 ноември 2017 г.

Досегашният зам.-финансов министър Кирил Ананиев беше избран от парламента за здравен министър, след като проф. Николай Петров подаде оставка.


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.