САЩ пращат послание на Русия- демонстрират сила в Черно море

Публикувано: 14:09 | 22 февруари 2018
Автор: CNN*
Сн.: Shutterstock
Американските военни кораби зачестиха в акваторията на Черно море
Американският флот засилва присъствието си в Черно море, като част от усилията да се противопостави на нарасналото присъствие на Русия там. stat
Това е район, който все повече се насища с напрежение, тъй като Русия увеличи военните си сили в района след окупирането на Крим от Украйна през 2014 г., което беше отхвърлено от по-голямата част от международната общност.

В събота ескадреният миноносец USS Carney, клас Арла Бърк, снабден с управляеми ракети се присъедини към ескадрения миноносец USS Ross от същия клас в Черно море, за да "извършва операции за навигационна сигурност", се казва в изявление на Шести американски флот на Военноморските сили на САЩ, който отговаря за американските военноморски операции в региона.

Това е първият път, когато два военни кораба на американските Военноморски сили са в Черно море едновременно от юли 2017 г (когато се провеждаше учението „Морски бриз“ - бел. р.).

"Решението ни да имаме два кораба едновременно в Черно море е превантивно, а не реактивно", заяви в съобщение, оповестяващо пристигането на USS Carney, командирът на Шести американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.

"Ние работим с темпото и във времето, избрано от нас в този стратегически важен регион", каза Грейди, добавяйки, че "продължаващото присъствие на американския флот в Черно море демонстрира нашия траен ангажимент за регионална стабилност, морска сигурност на нашите черноморски партньори , както и колективната защита на нашите съюзници от НАТО ".

В неделя Русия обяви маневрите на собствените си Военноморски сили в района, като руското Министерство на отбраната направи изявление, че фрегатата Адмирал Есен (въоръжена с крилати ракети - бел.р.) и два патрулни кораба са влезли в Черно море за серия от учения.

Американски военен представител каза пред CNN, че решението за разполагането както на Карни, така и на Рос в Черно море е част от усилията за "намаляване чувствителността на Русия" спрямо присъствието на американските военни сили в Черно море, което е разположено между Източна Европа, Кавказ и Западна Азия.

Двама служители на американската армия, базирани в Европа, заявиха пред CNN, че Русия е особено чувствителна към американските военни операции в Черно море, като се има предвид последните руски действия за милитаризиране на Крим. Служители на САЩ и НАТО обвиниха Москва, че през последните години разполага голям брой войници и военна техника в Крим.

Представител на НАТО заяви пред CNN, че Русия разполага с подводници в Крим, добавяйки, че докато Западът не търси възмездие за разполагане на военни сили в региона, НАТО засилва позициите си в Югоизточна Европа.

"По принцип всичко ново, което те имат, го разполагат в Крим", заяви американски отбранителен служител, базиран в Европа, за военната дейност на Русия. Служителят съобщи на CNN, че Русия "разполага пълното бойно снаряжение на оръжейните си системи" в Крим, заявявайки, че Москва е създала нов военен корпус там и е разгърнала "много от новите си антиракетни системи за противодействие, крайбрежната отбрана, противовъздушни "системи, в допълнение към наземните войски.

Предвид засиленото военно присъствие на Русия американски представители твърдят, че Москва става все по-чувствителна към американските сили в региона, опасявайки се, че военните способности на САЩ могат да подкопаят предимствата на Русия.

Друг служител на американските въоръжени сили, базиран в Европа, каза на CNN, че руснаците "са много чувствителни към способността ни за прецизен удар", както и спрямо американските противоракетни системи, като „Иджис“ -Aegis Ballistic Missile Defense System, с която е снабден както на Рос, така и на Карни.

"Разполагането на кораби в Черно море ги кара да се чувстват по-застрашени", добави той.

Длъжностни лица казват, че същата руска чувствителност обяснява защо руските самолети изглежда са извършили по-опасни маневри, с които да прихванат американските разузнавателни самолети в района, отколкото в други райони. Американски представители казват, че полетите за наблюдение са необходими за по-добро разбиране на руската военна дейност.

"Русия също не е особено прозрачна в това, което прави, което очевидно изисква от нас да можем да я наблюдаваме по друг начин, а разузнаването е едно от тези средства", каза един от служителите.

Въоръженият руски самолет Су-27 извърши небезопасно прихващане на самолета ни за наблюдение ЕП-3, докато е в международното въздушно пространство над Черно море миналия месец, летейки на 5 фута (1.5 метра) от американския военен самолет, според американския флот.

Подобен инцидент се случи в небето над Черно море и през ноември.

След инцидента от януари Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че такива опасни действия "повишават риска от погрешна преценка, опасност за самолетите от двете страни и сблъсък във въздуха".

Руското министерство на отбраната заяви, че прихващането е "в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство" и че руският самолет е възпрепятствал американския самолет да навлезе в руското въздушно пространство в близост до Крим.

Американски военен официален представител разкритикува собственическото отношението на Русия към Черно море, като отбеляза, че "страните от НАТО имат далеч по-голяма брегова линия от Черно море, отколкото Русия, така че със сигурност не е руско езеро".

Освен с Русия, Черно море граничи с членовете на НАТО Турция, България и Румъния, както и с партньорите на НАТО Украйна и Грузия.

НАТО засили дейността си в района като част от "адаптираното си предстоящо присъствие", със седалище в Румъния, една от само шестте държави от НАТО, които изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Представителите твърдят, че предвид нарасналото напрежение и засилената военна активност в региона, е важно да се увеличи честотата на американската дейност там и да се намали чувствителността на Русия от присъствието на американските военни сили в този регион и така да се улесни създаването на правила за това как двете страни трябва безопасно работят в близост една до друга, както са го правили през Студената война.

"В студената война имахме танц и всеки знаеше ролите си в танца: Ти летиш с бомбардировача си тук, ще летя там с бомбардировача си, слагаш тук кораб, там ще слагам аз кораб", заяви американският служител в Европа пред CNN.

"Не мисля, че все още сме стигнали до това ниво и затова се опитваме да разберем как изглежда този танц през 2018 г. в сравнение с периода на Студената война и мисля, че има някои проблеми очевидно ", добави той.

* Превод за "Фокус" на Юлиян Марков.

Текстът е публикуван тук.

27 93


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
23%
гласували: 562
77%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 март 2018 г.

Над 55 млн. руснаци гласуваха за действащия президент Владимир Путин на изборите в Русия на 18 март. Той печели 4-и мандат със 76,67% от гласовете.


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?