Русия успя да не повтори в Сирия афганистанските грешки

Публикувано: 10:53 | 12 декември 2017
Автор: Взгляд*
Сн.: БТА
Руският президент Владимир Путин прави своето обръщение пред служещите в авиобаза ”Хмеймим” в Сирия
Русия наистина успя да постигне в Сирия впечатляваща военна победа и остава единствено да се проучи благодарения на какво се случи това. stat
„Вие се завръщате с победа по своите родни места, при своите близки, родители, жени, деца и приятели. Родината ви очаква, приятели. На добър път. Благодаря ви за службата“, заяви президентът, изнасяйки реч пред руските военни на летище „Хмеймим“ и даде заповед за изтеглянето на руската армейска групировка от Сирия.

Решението е взето във връзка с това, че „Ислямска държава“ е вече напълно разгромена“, за което той обяви още миналата седмица.

„Заплахата на тероризма като цяло е още много висока, но в Сирия успяхме да нанесем поражение на една от главните групировки – „Ислямска държава“, подчерта Путин, обръщайки се към своя сирийски колега Башар Асад, който на свой ред от името на целия сирийски народ изрази дълбока признателност за ролята, изиграна от руската авиация в общата война.

„Получих задача и пристъпих към извеждането на войските в състава на 25 летателни апарати. От тях 23 са самолети с различна модификация, два хеликоптера К-52 , а също така военен контингент в състава на отряда на военната полиция на Русия, отряд за специално назначение, военно-полева болница, отряд от центъра за разчистване на мини“, заяви командирът на руските военно-космически сили генерал-полковник Сергей Суровикин.

По заповед на Путин на постоянна основа остават два пункта за базиране на руски военни – военно летище „Хмеймим“ и пунктът за материално-техническо осигуряване на флота в Тартус.

„В Хмеймим остава авиацията ни – бомбардировачите, изтребителите, щурмоваците, армейската авиация. Остава и ПВО“, съобщи бившият командващ на руската авиация Виктор Бондарев, който преди оглавяваше комитета на Съвета на Руската федерация по отбрана и сигурност. Според него в момента на първо място ще бъдат изтеглени руските инженерни войски.

„Руснаците участват в разминирането на територията на Сирия. Смятам, че към тази страна ще се включат и други страни от ООН“, поясни Бондарев. Впрочем, през септември 2015 г. именно той командваше авиационната група на руските ВКС в Сирия. През това време руската авиация демонстрира резултати, които според експертите, бяха фантастични.

Според главния редактор на списание „Отечествен арсенал“ о.з. полковник Виктор Мураховски в Сирия руските военни са използвали оперативно-тактически прийоми, които не може да се нарекат нови – те са от дълго време известни.

„Например, обхвата на противника по въздух е известен способ за използване на хеликоптерен въздушен десант в тила. Това бе едновременна атака от тил и от фронт, приключила с разгрома на отрядите на „Ислямска държава. Използваните оперативно-маневрени групи, които проникваха дълбоко, обхванаха фланговете и тила на врага и нанесоха удари в тези райони и направления, където не бяха очаквани“, разказва Мураховски.

Според ръководителя на отдела за изследване на близкоизточните конфликти към Института за иновационно развитие Антон Мардасов „много от операциите на руските военни останаха зад кадър, например рейдовите операции, работата на хеликоптерите, а тази работа бе важна“.

„Може с увереност да се каже, че Русия демонстрира методи за водене на война, при който резултатът бе постигнат с минимални средства“, убеден е той.

Русия за две години постигна победа в Сирия. Така не се сбъднаха предсказанията за това, че Сирия ще се превърне във „втори Афганистан“ за Русия, както често звучеше от Запад през есента на 2015 г.

Русия не започна да строи социализъм в Сирия

„Трябва да се разбере, че в Афганистан по съветските традиции започнахме да строим социализъм. Това определяше значително по-голямата ангажираност буквално на цялата територия на Афганистан и предвиждаше сериозно задействане на контингента на наземните войски. Всички участваха: и сухопътните сили, и въздушно-десантните, и дори граничните войски“, напомни Мураховски, добавяйки, че „в Сирия Русия нищо не възнамеряваше да строи в смисъл на политически строй и решаваше тясната задача за разгрома на формированията на „Ислямска държава“.

„Политическата задача бе само една – да не се допусне разпадането на Сирия“, допълни той.

През септември 2015 г. президентът на Сирия Башар Асад контролираше по-малко от 15% от сирийската територия (19 хил. кв. км). Тогава Дамаск се обърна към Москва за помощ, позовавайки се на договора за дружба и сътрудничество, сключено от СССР и страната още през 80-те години.

На 30 септември 2016 г. Съветът на Руската федерация даде на президента Путин съгласие да използва въоръжените сили в Сирия.

Първоначално групировката на руските военно-космически сили наброяваше 50 самолета и хеликоптера. През ноември само самолетите вече наброяваха 69 единици.

Също така през ноември в Сирия за първи път бяха задействани самолетите на далечната авиация на ВКС, които проведоха първия пуск на крилатите си ракети „въздух-земя“ по обектите на терористите.

Едновременно с това корабите на Каспийската флотилия за първи път „се прицелиха“ по цели на „Ислямска държава“.

В момента са освободени провинциите Латакия (където и се намира база „Хмеймим“, Алепо, Палмира. Освободен е от многогодишна обсада и град Деир ез Зор, ислямистите са разгромени в провинциите Ракка и Идлиб.

През ноември боевете се разгърнаха около последния голям бастион на „Ислямска държава“ в близост до сирийско-иракската граница.

До септември 2017 г. руската авиация е провела повече от 28 хил. бойни полета и около 99 хил. удара по терористите.

Загубите на руската авиация до момента са такива: три самолета (сваленият от турски изтребител Ф-16 бомбардировач Су-16, а също така Су-33 и МиГ-29К, базирани на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“) и пет хеликоптера.

Само за последните седем месеца са освободени „повече от 67 хил. кв. км. сирийска територия, повече от хиляда населени места, 78 петролни и газови находища“, отчете се командващия на руските ВКС Сергей Суровикин.

През това време са проведени около 7000 полета, унищожени са 32 хил. терористи, 394 танка и повече от 12 хил. единици оръжие и техника. Контролираната от Дамаск част на Сирия се увеличи до 78 хил. кв. км. Но основното според експертите е, че качеството на сирийската армия се е изменило.

Три етапа на операцията

„По време на първия етап (6-7 месеца) авиацията действа основно по стратегическите резерви на противница, по неговата тилова инфраструктура и системи на управление на оперативно-стратегическото звено“, отбеляза президентът на Академията по геополитически проблеми и доктор на военните науки Константин Сивков.

„Такъв маниер на действие е обоснован с това, че не бе изградено взаимодействие със сирийските въоръжени сили. Командният състав на сирийската армия тогава изобщо не бе готов“, смята Сивков.

„По време на втория етап – от пролетта на 2016 г. до средата на тази есен, руската авиация се съсредоточи основно върху поддържането на действията на сирийската армия, а също така върху разрушението на тиловите комуникации на противника“, продължава Сивков.

„Бе възстановено и наложено пълноценно управление вътре в структурите на сирийската армия, а също така взаимодействието ѝ с руските ВКС. Това е свързано с появата на нашите специалисти-съветници, чийто принос бе решаващ. Но сирийската армия по своя боен потенциал не бе толкова укрепнала, че да решава значими оперативни задачи“, допълни експертът.

„По време на третия, заключителен етап руските ВКС отново преминаха към действие по тиловите обекти, най-вече по маневрените групи на терористите. Появи се боеспособно ядро с подготвен команден състав“, отбелязва Сивков.

„Благодарение на дейността на артилерията и взаимодействието ѝ с другите родове войски се снизи потребността от непосредствена огнева поддържка на ВКС, въпреки, че подобна поддръжка се запазва“, заключи той.

Възродената сирийска армия

„Първоначалната степен на подготовка на основната част на сирийската армия не позволяваше да се реализират от руските генерали съвместни оперативно-тактически прийоми в пълна мяра“, заяви Мураховски, добавяйки, че „се наложиха много усилия, за да се подготви сирийската армия и фактически именно тези съвременни прийоми се използваха вече на заключителния етап на боевете“.

„Ако се сравнява с действията на Пентагона, то американците, за разлика от Русия, всъщност не водеха в Сирия и в Ирак непосредствени бойни действия“, напомни Мураховский.

Той отбеляза, че руските ВКС се отличават с това, че при неголяма численост на самата групировка, са я използвали извънредно интензивно.

„Тоест, по количество полети на самолет и хеликоптер, по количество удари, които са нанасяни на удар, ние съществено успяхме да изпреварим американците и техните съюзници в коалицията. Освен това, ние от определен момент, примерно след операцията около Деир ез Зор, започнахме активно да нанасяме удари в интерес на непосредствената авиационна поддържка на войските, тоест на щурмоваците Су-25 и хеликоптерите, действащи на малки височини. Американците с такива неща не се занимаваха и не осъществяваха подобна поддръжка“, припомня събеседникът на изданието.

„Приключи единствено активната фаза на операцията“, напомни Мардасов.

„В момента започва най-интересната част, защото остават военната полиция, самолетоносачната групировка, а също така и групировката на армейската авиация, която ще осигурява безопасността на летищата“, поясни той.

Напомня се, че основата техника на армейската авиация са хеликоптерите, които изпълняват спомагателни задачи, а също така и разузнаването, свръзката, коригирането на артилерията, превоза на товари…

В Източна Сирия все още има позиции на „Ислямска държава“, както и такива в Ирак.

„Там е необходимо да се провежда оперативно-разузнавателна работа, рейдови операции“, отбеляза Мардасов.

Проблемен остава въпросът как да бъдат реализирани зоните за деескалация.

„Всички тези фактори трябва да продължават да се отчитат дори и след извеждането на частите от армейската групировка“ , заключва експертът .

-----------------------------

Превод за "Фокус" на Виктор Турмаков

* Текстът е публикуван тук.

48 1


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
23%
гласували: 566
77%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 март 2018 г.

Над 55 млн. руснаци гласуваха за действащия президент Владимир Путин на изборите в Русия на 18 март. Той печели 4-и мандат със 76,67% от гласовете.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?